Kako je golf u vrijeme pandemije pomogao svjetskom rekorderu u skoku s motkom

 

Pandemija korona virusa donijela je svjetskom rekorderu u skoku s motkom Armandu Duplantisu nešto dobro: otkrio je golf, sport kojega je zavolio, a koji mu, po njegovim riječima, sada pomaže u njegovoj glavnoj disciplini.

Duplantis je američki Šveđanin rođen u Sjedinjenim američkim državama 1999. godine. Roditelji su mu bili sportaši, Amerikanac Greg je bio skakač s motkom, Šveđanka Helena odbojkašica i sedmobojka. Armand, zvani Mondo, je imao sreću što je otac Greg imao kvalitetan plan. U dvorištu obiteljske kuće napravio je malo zaletište, pa je Armand uz nogomet i bejzbol, sportove koje je trenirao, imao i skok s motkom za slobodno vrijeme. Nije čudo da je mladi Duplantis rano počeo osvajati medalje. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2015. kao 15-godišnjak je osvojio zlato, 2018. je s novim svjetskim U-20 rekordom 6.05  osvojio zlato na Europskom prvenstvu, godinu kasnije osvojio je Dijamantnu ligu, u veljači 2020. prije početka korona-krize postavio je svjetski rekord s 6.18 a ove je godine došao i do olimpijskog zlata.

„Nakon što su u ožujku 2020. stala sva natjecanja, i nakon što su otkazane Olimpijske igre, prijatelji i ja smo tražili nešto čime bismo se bavili“, prisjeća se Duplantis. „Blizu moje kuće u Louisiani su otvorena dva tečaja golfa. Odlučili smo se za golf, i planirali smo ići na pet termina tjedno. Odmah smo se zaljubili u taj sport“.

Istovremeno, trening centar na Louisiana sveučilištu je zatvoren, pa se Duplantis vratio treninzima dvorištu kuće. „Nije to pravo zaletište, ali mi je pomoglo da donekle održim formu. Istovremeno, golf mi je pomogao jer traži puno mirnoće. U skokovima imam po tri pokušaja, dok je u golfu svaki udarac važan, svaki je kao treći pokušaj u skoku s motkom. I to je ono što pokušavam prenijeti iz golfa u skokove“, kađe Duplantis koji u golfu ima handicap 13, što je vrlo solidan rezultat za rekreativca sa tako malo iskustva.

Komentiraj