Kada je 1990. američki McDonald’s došao u Moskvu, grad je doslovno izgubio razum

Prvi McDonald’s restoran u SSSR-u otvoren je 31. siječnja 1990. Toga je dana nekoliko tisuća Moskovljana preko puta Puškinskog trga napravilo red dugačak više kilometara. Prvi moskovski McDonald’s je postavio svjetski rekord s preko 30 000 gostiju na dan kada je otvoren.

Na red i mir ispred restorana u Moskvi pazila je policija, baš kao na velikim nogometnim utakmicama. Dobiti posao u sovjetskom McDonald’s nije bilo nimalo lako. Prvi radnici su predstavljali kremu sovjetske mladeži: studenti najboljih sveučilišta sa znanjem stranih jezika. Ti momci i djevojke su bili pravo oličenje ljubaznosti. Posjetitelji McDonald’sa u Moskvi nisu se mogli načuditi kad bi vidjeli osmijeh na licu čovjeka koji ih poslužuje. Situacija je bila toliko neobična, a gosti zatečeni, da je rukovodstvo restorana tražilo od zaposlenika da se malo manje osmjehuju.
Mnogi bi posjetitelji poslije obroka ponijeli kući i čuvali kao suvenir papirnati omot u kojem su u McDonald’su dobili hamburger.

Ne možemo reći ni da je hrana bila jeftina za to vrijeme. Jedan Big Mac je koštao koliko i mjesec dana gradskog prijevoza.

Komentiraj