Kad je izbačen s West Pointa Edgar Allan Poe je počeo pisati

Poznati američki književnik Edgar Allan Poe rodio se 19. siječnja 1809. godine u Bostonu, i to pod imenom Edgar Poe (bez srednjeg imena Allan). Rano je ostao bez roditelja, pa se o njemu brinula obitelj Allan. Kako nikada nije legalno usvojen prezime Allan uzeo je kao svoje srednje ime. S 18 godina mladi Poe učlanio se u američku vojsku, a poslije tri godine upisao se na slavni West Point – američku vojnu akademiju za obrazovanje časnika. Poe nije dugo bio na West Pointu – izbačen je zbog lošeg ponašanja.

Zatim odlazi u Baltimore gdje je započeo književno-publicistički rad. Prvu zbirku pjesama objavio je o vlastitom trošku. Nakon što je s kratkom pričom ‘Poruka u boci’ osvojio 50 dolara, započinje karijeru spisatelja. Pisao je recenzije, kritike, eseje, pjesme i pripovijetke, uređivao i izdavao časopise te držao predavanja.

Njegova prva zbirka ‘Priče iz Groteske i Arabeske’ pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela – Pad kuće Usherovih. Uskoro izlazi i ‘Školjkareva prva knjiga’, njegovo najprodavanije djelo. Svjetsku slavu donijela mu je mračna poema o izgubljenoj ljubavi ‘Gavran’, a romani ‘Umorstva u Rue Morgue’ i ‘Ukradeno pismo’ smatraju se začecima moderne detektivske priče.

Komentiraj