John Schlesinger, redatelj koji je okončao filmsko ‘doba nevinosti’

Engleski filmski redatelj John Schlesinger rođen je u Londonu 16. veljače 1926. a umro u ljeto 2003. godine. Poznat je po nizu zapaženih ostvarenja ’60-ih i ’70-ih među kojima se ističe triler Maratonac, te Oscarom nagrađena drama Ponoćni kauboj.

Film ‘Maratonac’ smatra se jednim od najsmjelijih i najefektnijih trilera svih vremena. Laurence Olivier igra jezivog nacističkog bjegunca koji zubarske aparate koristi kao sprave za mučenje, dok je Dustin Hoffman diplomac i maratonac koji neželjeno biva upleten u smrtonosnu igru. To je prava studija o unutarnjem i vanjskom nasilju, te ljudskoj izdržljivosti u svijetu natrpanom lažima, destrukcijom i zločinom.

Film ‘Ponoćni kauboj’ prikazuje čudno prijateljstvo i dirljivu tragičnu dramu dvojice beskućnika, antiheroja i lutalica koji su jako vezani jedan za drugog. Teksaški provincijalac Joe Buck (John Voight) dolazi u New York, naivno vjerujući da će živjeti lagodnim životom kao žigolo i tamo upoznaje sitnog uličnog prevaranta Rizza zvanog Ratso (Dustin Hoffman) koji ga prvo prevari, ali poslije postanu bliski prijatelji.

Komentiraj