Jeste li vječito u minusu? Ovo su najčešće pogreške koje radimo s novcem

Autor:

Pixabay

Lako je otići “u crveno”, ali je jako teško iz njega se izvući. Znaju to svi koji su barem jednom završili u minusu

Kad konačno poplaćaju dugove i dođu financijski na zelenu granu, većina ih ukida minus na računu i kreditne kartice. Poučeni iskustvom, troše samo koliko zarade, vodeći se narodnom: Pokrij se koliko si dug. Kako biste se zaštitili od financijskih dubioza, nastojte izbjegavati ovih nekoliko najčešćih pogrešaka koje radimo kada je novac u pitanju.

Pretjerano i impulzivno trošenje

Neplanirani ručak u restoranu s prijateljicom, nove tenisice jer ste bili loše volje ili gadget koji vam uopće nije potreban, možda izgledaju kao sitnica, no ukazuju na to da ne vladate svojim financijama. Jedino planska kupnja je dobra kupnja. Sve ostalo moglo bi vam u perspektivi izazvati financijske probleme. Preispitajte se svaki put kada poželite nešto kupiti, zapitajte se odakle poriv za tim. Ako je samo želja, a ne potreba, udaljite se od potencijalnog mjesta zločina, u ovom slučaju trgovine ili web shopa.

Evidencija troškova – nula bodova

Ako ne zapisujete na što trošite, vrlo vjerojatno trošite na sve i svašta. Možda zvuči štreberski, no praćenje troškova jedini je način da dobijete uvid u to gdje vam odlazi novac. U početku zapisujte sve, od najsitnijih svakodnevnih troškova do onih velikih. Moglo bi vas iznenaditi koliko novca jednostavno “iscuri” iz novčanika na sitnice, koje kada se akumuliraju više nisu zanemarive.

Ne planiranje većih investicija

Registracija automobila, novi laptop, putovanje, samo su neki od troškova koje biste trebali uračunati u godišnje izdatke, odnosno na početku godine stvoriti plan i svaki mjesec za sve te stavke stavljati novac sa strane. Na taj način neće doživjeti mali živčani slom kad perilica za rublje odluči da više neće raditi ili vam mehaničar kaže da morate promijeniti zupčasti remen.

Pretplate i članarine

Zapitajte se trebate li zaista godišnju članarinu u teretani za koju više niste ni sigurni nalazi li se na istome mjestu na kojoj je bila kada ste ju zadnji put posjetili ili pak aplikaciju koju ne koristite, a pretplata se automatski obnavlja. Napravite inventuru svojih računa i ukinite sve one koji vam uzimaju novac, a od njih baš ništa ne dobivate. Osim fakture.

Rate, minusi i krediti

Kreditne kartice, krediti pa i rate isključivo bi trebale biti za one koji umiju s novcem, no u praksi je potpuno drugačije. Koriste ih najviše oni koji s novcem ne znaju. Kupovanje na kredit nije ništa drugo nego zaduživanje, odnosno trošenje onog novca koji ne postoji. I tu se vraćamo na početak teksta i poslovicu koju vrijedi ponoviti: Pokrij se onoliko koliko si dug. Ne živi na dug.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.