8 savjeta za ekonomičniju i sigurniju vožnju

Ekonomična vožnja, osim uštede goriva, ima pozitivan učinak na sigurnost u prometu, očuvanje vitalnih dijelova vozila te očuvanje okoliša

U vrijeme kada svijet pogađa ekonomska kriza uzrokovana geopolitičkim previranjima, a cijene goriva su nestabilne te se mijenjaju iz tjedna u tjedan, mnogi vozači se pitaju kako uštedjeti gorivo prilikom vožnje. Ekonomična vožnja, osim što dokazano štedi gorivo, ima pozitivan učinak na sigurnost u prometu, očuvanje vitalnih dijelova vozila te očuvanje okoliša. Nažalost, vozači nakon položenog vozačkog ispita vrlo brzo zaborave postulate defenzivne vožnje pa je glavni i osnovni preduvjet za ekonomičnu i sigurnu vožnju, uz tehničku ispravnost vozila, promjena načina razmišljanja i dosadašnjih vozačkih navika. U nastavku vam donosimo savjete kako štedjeti gorivo prilikom vožnje.

1. Izbjegavajte dinamičnu vožnju

Dinamična vožnja podrazumijeva česta i nagla ubrzanja te isto tako nagla i intenzivna kočenja. Kako bi vozilo naglo ubrzalo potrebno je uložiti energiju, a ta energija dolazi iz goriva, odnosno iz vašeg novčanika. Kasnije, kada ćete vozilo htjeti usporiti ili zaustaviti, uloženu ćete energiju kočenjem nepovratno pretvoriti u toplinu i izbaciti je u okoliš, a izvršni elementi kočionog sustava će se brže trošiti. Ne treba smetnuti s uma da se ovakvom vožnjom nerijetko narušava i sigurnost prometa.

2. Kada je to moguće, koristite viši stupanj prijenosa

Specifična efektivna potrošnja goriva motora s unutarnjim izgaranjem je manja u području većeg opterećenja i manje brzine vrtnje motora nego u području manjeg opterećenja i veće brzine vrtnje motora. Odabirom višeg stupnja prijenosa motor se nalazi u području manje brzine vrtnje i većeg opterećenja te se tako troši manje goriva. Drugi riječima, za svaki okretaj, motor mora dobiti određenu količinu goriva. Što se motor brže okreće, češće dobiva gorivo. Stoga u vožnji, kako ne biste postizali preveliku brzinu vrtnje motora, nastojte voziti u što višoj brzini mjenjača koju dozvoljava vučna sposobnost motora. Ako je vaše vozilo njime opremljeno, poštujte indikator promjene stupnja prijenosa koji vizualnim putem upozorava vozača kada treba ubaciti u višu, a kada u nižu brzinu.

3. Predviđajte promet i planirajte svoje postupke nekoliko koraka unaprijed

Ako se vozite u koloni vozila, obratite pozornost i na vozila koja nisu neposredno ispred vas. Tako ćete pravovremeno uočiti usporavanje kolone te ćete otpuštanjem papučice gasa, motorom, usporiti vozilo prije upotrebe kočnica, a tako i štedjeti gorivo. Također, istu tehniku usporavanja vozila možete primijeniti kada izdaleka vidite da nailazite na crveno svjetlo na semaforu, oštar zavoj ili bilo kakvu situaciju koja ne zahtijeva naglo kočenje.

4. Izbjegavajte pretjecanje u uvjetima gradske vožnje

Pretjecanja u gradskim gužvama su u najmanju ruku besmislena. Osim što naglo ubrzavanje prilikom pretjecanja te kasnije intenzivno kočenje negativno utječu na ekonomičnu i sigurnu vožnju, vremenske uštede koje mislite tako ostvariti su upitne. Pretjecanjem vozila ispred vas ionako ćete se naći iza još jednog vozila, a sama protočnost prometa i prosječna brzina vožnje u gradu je ionako prvenstveno uvjetovana prometnom infrastrukturom. Ako je moguće, izbjegavajte prometne gužve tako da isplanirate put cestama koje su manje opterećene vozilima, za što vam mogu pomoći razne aplikacije.

5. Ispravno koristite klima uređaj

Za pogon klima uređaja koristi se dio snage motora neovisno o brzini kretanja vozila te se korištenjem klima uređaja povećava potrošnja goriva. Korištenje klima uređaja se preporučuje pri većim brzinama vožnje (otvorena cesta, autocesta) gdje je povećanje potrošnje korištenjem klima uređaja manje od povećanja potrošnje koje bi bilo uzrokovano vožnjom spuštenim prozorima. Također ne koristite klima uređaj kada to nije potrebno, npr. jednaka ili slična temperatura zraka izvan i unutar automobila. Spušteni prozori pogoršavaju aerodinamička svojstva automobila pri većim brzinama i tako povećavaju potrošnju goriva. Međutim u uvjetima gradske vožnje, gdje su u pravilu brzine kretanja niske, rashlađivanje na ovaj način može doprinijeti smanjenju potrošnje u odnosu na rashlađivanje klima uređajem.

6. Izbjegavajte vožnju s nepotrebnim stvarima u vozilu ili na krovu vozila

Svaki dodatni kilogram mase kojim se vozilo dodatno opterećuje, negativno utječe na potrošnju goriva prilikom ubrzavanja i vožnje. Ispraznite prtljažnik i putnički prostor vozila od nepotrebnih stvari. Tako ćete, osim uštede goriva, poboljšati i dinamička svojstva te pridonijeti sigurnosti vožnje. Krovni nosači i krovne kutije, osim što predstavljaju dodatnu masu, imaju izrazito nepovoljan učinak na otpor zraka pri kretanju vozila. Povećani otpor zraka drastično povećava potrošnju goriva pri brzinama preko 90 km/h (op.a. pri brzinama vožnje preko 90 km/h, otpor zraka predstavlja najveći otpor koji motor vozila mora svladati). Stoga, ako vam stvarno nisu potrebni, skinite krovne nosače i kutije.

7. Kontrolirajte tlak u pneumaticima vozila

Tlak u pneumaticima vrlo je važan faktor, prije svega, za sigurnost u vožnji. Neispravan tlak može negativno utjecati na upravljivost, skretanje i kočenje vozila te na bržu i neravnomjernu potrošnju pneumatika. Osim toga, može povećati potrošnju goriva jer se pneumatici tijekom vožnje stalno deformiraju, za što se troši energija. Što je tlak u pneumaticima bliže tlaku koji preporučuje proizvođač vozila, pneumatici će se manje deformirati, a vožnja će biti sigurnija i štedljivija.

8. Održavajte svoje vozilo kako je proizvođač to predvidio

Spomenuti savjeti za štedljivu vožnju od male su pomoći ako su motor i ispušni sustav vozila neispravni. Zaprljanost filtera zraka i goriva, korištenje motornog ulja neodgovarajuće gradacije ili njegova neredovita zamjena, neispravne brizgaljke goriva, neispravan ispušni sustav, itd., osim što skraćuju životni vijek motora, izrazito negativno utječu i na potrošnju goriva. Vodite brigu o svome vozilu na način kako je to proizvođač predvidio jer se tako stvaraju preduvjeti za štedljivu vožnju. Također, ispravan eko-test na tehničkom pregledu dobar je pokazatelj stanja motora i ispušnog sustava vašeg vozila te svojevrsni jamac da su zadovoljeni osnovni uvjeti za štedljivu vožnju.

Komentiraj