Jemenski Houthiji u utorak su pred lučkim gradom Hodeidah pogodili saudijski naftni tanker, priopćila je od Saudijske Arabije predvođena koalicija.

Houthiji, koji su u savezu s Iranom, rekli su da su gađali koalicijski ratni brod u odgovoru na zračni napada na Hodeidah u ponedjeljak u kojem je poginulo najmanje 12 civila, uključujući sedmero djece.

Napad bi mogao zakomplicirati posljednja nastojanja Ujedinjenih naroda da okončaju rat u Jemenu u kojem je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Posljednjih dana u Jemenu rastu napetosti nakon što su pripadnici pleman Houthi, koji nadziru veći dio sjevere zemlje, izvršili niz napada projektilima na Saudijsku Arabiju, uključujući prijestolnicu Rijad.

U izjavi koju su prenijeli saudisjki mediji kaže se da je tanker bio međunarodnim vodama kada se u 13 i 30 po lokalnom vremenu našao pod “houthi-iranskim napadom”.

Ratni brod koalicije izvršio je “brzu intervenciju” kako bi odbio napad, kaže se u izjavi bez navođenja vrste oružja korištenog u napadu.

“Uslijed napada tanker je lakše pogođen bez učinka, te je nastavio svojim kursom prema sjeveru u pratnji koalicijskog ratnog broda”, stoji u izjavi.

Pomorske snage Europske unije koje djeluju u regiji potvrdile su da je brod bio u plovidbi i dodale da članovi posade nisu ozlijeđeni.

Odjel za medije jemenske vojske kojom upravljalju Houthiji priopćio je da su pomorske snage “gađale ratni brod koalicije odgovarajući na bombardiranje raseljenih ljudi u Hodeidahu”. U priopćenju nisu navedene pojedinosti.

Komentiraj