Jelena Veljača: “Ako sam nekom svojom izjavom izazvala mikrodio atmosfere linča, ispričavam se”

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović sastao se s predstavnicima inicijative Spasi me, među kojima je i Jelena Veljača. Povod sastanka je tragična smrt dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je zgrozila cijelu Hrvatsku. Nesretna djevojčica žrtva je nasilja u obitelji, ali i krivih odluka nadležnog Centra za socijalnu skrb, smatra veći dio javnosti.

Inicijativa je željela staviti na naglasak na propuste Centra u vezi ovog strašnog slučaja, zbog čega su Jelenu Veljaču napali iz Komore socijalnih radnika.

Nakon sastanka Aladrović i Veljača dali su izjave.

Veljača se na početku ispričala, naglasivši da joj je žao, ako je imalo doprinijela linču prema socijalnim radnicima.

“U javnom prostoru se pojavila tvrdnja da je Spasi me podržala linč protiv socijalnih radnika i radnika. Baš suprotno, mi u protekle dvije godine volontiramo u sustavu s ciljem da se poboljša sustav i razina povjerenja koje korisnice i korisnici imaju prema tom sustavu.

Ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom izazvala i mikrodio atmosfere linča prema socijalnim radnicima, želim se ispričati, jer to nije dio ni uvjerenja ove inicijative niti mojih osobnih”, rekla je Veljača.

Rekla je da je dio njezinih uvjerenja i uvjerenja inicijative je da ne zatvaraju oči pred problemima.

“Svjesne smo da je ovaj slučaj u Novoj Gradiški nevjerojatno tragičan i incidentan, ali on nije incident. Neopisivo sam ponosna i sretna da smo od studenoga u dijalogu s ministrom. Izrazila bih i osobnu želju da se taj sustav poboljša. S ministrom Aladrovićem dogovoreno je pokretanje akcijskog plana”, iznijela je Veljača, naglasivši da je u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Posebni očevidnik

Na sastanku su, kažu, dogovorili osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja i nasilja u obitelji, koji će biti dostupan nadležnim službama i centrima za socijalnu skrb.

“Tema je bila kako u suradnji sa svim akterima društva poboljšati ovaj sustav. Vrlo smo odlučni u promjenama sustava, da ova tragedija bude svojevrsna točka preokreta. Drago nam je što smo na sastancima imali slične poglede na to što treba promijeniti. Svjesni smo da treba dubinska promjena sustava, da je to na nama učinimo, i to ćemo učiniti u narednom periodu”, rekao je ministar Aladrović.

Razgovarali su o akcijskom planu koji će unaprijediti cijeli sustav, nastavio je ministar.

Predstavit ćemo ga prvo akterima s kojima surađujemo, a onda i javnosti. Razgovarat ćemo s akterima i siguran sam da ćemo donijeti najbolje odluke za sustav”, poručio je Aladrović.

“Veljača nije stručna osoba”

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) uputila je pismo ministru Aladroviću.

Javili su se, kažu, u ime mnogobrojnih roditelja koji godinama trpe nepravdu institucija te nastoje zaštititi svoju djecu koja se sustavno zlostavljaju. Medijski prostor i društvene mreže puni su pitanja, ogorčenja, tuge, ljutnje i bijesa javnosti te prozivanja u pokušaju da se nađu krivci.

“Nejasno je kako je Ministarstvo prepoznalo jedino inicijativu #Spasime# i gospođu Jelenu Veljaču kao jedinu i najviše pozvanu da Ministarstvo s njima održi sastanak na tu temu, te kako i zašto su oni jedini pozvani o tome diskutirati?”, komentirali su iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

“Ni gospođa Veljača niti osobe koje je okružuju nisu stručne niti uopće o toj temi imaju ikakvih stručnih saznanja da bi sa znanstvenog, praktičnog ili stručnog aspekta o tim i takvim temama mogle adekvatno govoriti i iznosit svoje prijedloge”, naveli su u dopisu.

Smatraju, navode dalje, kako pojedene aktivistice predmetne inicijative koriste medijsku pozornost i nažalost tragični događaj kako bi ostvarile pojedine partikularne interese i rješavale vlastite probleme o čemu, kažu, imaju neposrednih saznanja.

“Mi kao udruga koja godinama radi i do sada je bila uključena u manje-više sve stručne dijaloge i radne skupine Ministarstva upozoravamo o porastu nasilja nad djecom pozivajući se na brojne stručne i znanstvene radove te na iskustva stotine roditelja koji nam se javljaju za pomoć. Svojim javnim istupima uvijek u fokusu stavljamo djecu i pravo djece na oba roditelja tražeći da se u zakonu i u životu provodi ravnopravno roditeljstvo kao najbolji interes djece te od institucija tražimo njihovu zaštitu.

Svjesni smo da u našoj zemlji postoje mnoge institucije, sustavi i stručnjaci koji se svakodnevno bave zaštitom djece te osiguravanjem njihova najbolja interesa. Za sve to potrebna je visoka razina stručnosti te suradnja više sektora.

Svjesni smo također neophodnih i nužnih promjena u sustavu socijalne skrbi na što godinama upozoravamo i nudimo praktična rješenja. Najoštrije se protivimo da se takve važne odluke donose na temelju javnog linča i prozivanja osoba za koje imamo saznanje da štite samo pojedine partikularne interese, a ne one najnezaštićenije i najvažnije, a to su naša djeca”, poručili su iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo, naglasivši da pozivaju na suradnju, zajedništvo, zdrav razum i humanost.

Komentiraj