JEDNA OD NAJUTJECAJNIJIH HRVATSKIH KOLUMNISTICA Jelena Lovrić ‘pojačala’ redakciju Nacionala

Redakciju Nacionala od posljednjeg, 1021., broja ‘pojačala’ je jedna od najutjecajnijih kolumnistica u Hrvatskoj Jelena Lovrić. U svojoj bogatoj karijeri bila je članica brojnih novinskih redakcija, a u Nacional dolazi iz redova Jutarnjeg lista.

“Jelena Lovrić jedna je od najutjecajnijih hrvatskih kolumnistica koja će svakako pripomoći dodanom profiliranju Nacionala, a vjerujem da će i privući nove čitatelje”, izjavio je glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

Jelena Lovrić svoju je novinarsku karijeru započela u Vjesniku gdje je radila do njegova ukidanja. Surađivala je i u Startu te bila komentatorica političkog tjednika Danas. U tom je tjedniku žestoko napadala Slobodana Miloševića, ali s pozicije jugoslavenstva. Nakon raspada Vjesnikove kuće i prije prelaska u redove Jutarnjeg lista, pisala je kao komentatorica za Slobodnu Dalmaciju, Feral Tribune i Novi list. Jedna je od utemeljiteljica Feral Tribunea kao i brzo ugaslog Pečata. Feral Tribune je za vrijeme Domovinskog rata ismijavao domoljublje, rugao se predsjedniku Tuđmanu te objavljivao fotomontaže zagrljenih Tuđmana i Miloševića. Od 2000. slobodna je novinarka Novog lista, a zatim kolumnistica u tjedniku Globus. Taj ju je isti Globus 1992. napao zbog čega je bila izložena mnogim javnim kritikama i prijetnjama. Neki ju mediji još i danas ističu kao jednu od najboljih političkih analitičarki zbog njezina pisanja o uzrocima raspada SFRJ krajem 1980-ih i početkom 1990-ih.

U svojoj prvoj kolumni za Nacional Lovrić komentira odnose snaga državnog vrha i oporbe i pozadinu njihovih poteza.

“Uvjerljiva propast iz SDP-ove centrale pokrenutog nasrtaja na Vladu, nije rezultat Plenkovićeve snage i moći, nego je prije svega posljedica oporbene nemoći. Nije premijer pobijedio, nego su izazivači izgubili. Nije predsjednik Vlade toliko jak koliko je konkurencija slaba. Partija je na koljenima.

Andrej Plenković proglasio se velikim pobjednikom. I to višekratnim. Nakon posve očekivanog neuspjeha SDP-ove inicijative da mu se u Saboru izglasa nepovjerenje, slavodobitno je mogao konstatirati da opoziciju vodi četiri prema nula. Ni jedan od pokušaja rušenja stupova njegove vlasti nije uspio. Ali može li se rezultat glasanja u Saboru (59 ruku za opoziv premijera, 78 protiv) zaista smatrati nekom značajnom pobjedom? Treba li nadigravanje Davora Bernardića slaviti kao veliki podvig?…”, piše, između ostalog, Lovrić u kolumni ‘Linija života’.

KOLUMNA JELENE LOVRIĆ: LINIJA ŽIVOTA Premijerova pobjeda na pola koplja

Komentiraj