Jedan od vodećih globalnih javnozdravstvenih problema: Svjetski je dan borbe protiv raka

Kao i svake godine, 4. veljače obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day). Rak je jedan od vodećih globalnih javnozdravstvenih problema te predstavlja ogroman zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Smatra se da se gotovo 40% slučajeva raka može spriječiti i to učinkovitim prevencijskim strategijama. Kada govorimo o smrtnosti od raka, navodi se kako se gotovo polovica smrti od raka u Europi može izbjeći i to pridržavanjem 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka (Union for International Cancer Control). Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta. Inicijativa je pokrenuta još 2000. godine i danas predstavlja prepoznat i vrijedan pokret u koji se mogu uključiti svi.

Oko trećine svih smrti uzrokovanih rakom nastalo je djelovanjem nekoliko vodećih faktora rizika ponašanja i prehrane: visokim indeksom tjelesne mase (BMI ili ITM), nedovoljnim unosom voća i povrća, nedostatnom tjelesnom aktivnošću i konzumiranjem duhana.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]