Jadranka Kosor: “Zašto nikada nitko nije postavio pitanje je li teško biti muškarac u politici?”

Autor:

06.07.2023., Zagreb - Predstavljanje knjige Kraljica: Zivota ima i izvan politike 
Jadranke Kosor. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Bivša radijska novinarka i bivša premijerka nakon završetka političke karijere sjajno se snašla i u ulozi spisateljice. Tri godine nakon što je objavila svoju autobiografiju Premijerka, Jadranka Kosor napisala je i objavila svoju drugu knjigu pod imenom Kraljica – Života ima i izvan politike.

Jadranka Kosor u novoj knjizi napisala je kako ne voli kada ju pitaju kako je biti žena u politici. Dva puta rastavljena, samohrana majka, bez oca u duboko patrijarhalnom društvu. Bivša premijerka osvrnula na medije i odgovorila na pitanje jesu li zbog toga bili kritičniji prema njoj, a s obzirom na to da je bila dio demokršćanske opcije.

“Ono što se podrazumijeva pod demokršćanstvom bi prije sve bilo poštovanje nekih vrijednosti, poštovanje zakona, poštovanje vladavine prava, ja o toj vladavini prava često govorim. Mislim da je paradigma domoljublje u miru da radite pošteno svoj posao, da se kada ste političar borite protiv korupcije, kriminala, klijentelizma, to je ta paradigma domoljublja”, rekla je Kosor. 

Dodala je kako je pitanje je li teško biti žena u politici diskriminirajuće pitanje.

“Takva se pitanja ne postavljaju muškarcima. Zašto nikada nitko nije postavio je li teško biti muškarac u politici? Često se žene propituje i zapravo se postavljaju besmislena i podcjenjivačka pitanja”, istaknula je Kosor.

Rekla je kako joj se dogodila situacija kada su fotoreporteri na javnom mjestu fotografirali nju, njenog sina i unuka, a da je osvanuo naslov u medijima “Evo baka Jadranka Kosor”, “Zadovoljna baka Jadranka”.

“Onda sam napisala na Twitteru da svi pročitaju, ja sam baka samo svom unuku, a fotografiralo me se zato što sam poznata osoba. Nikada nisam čula i vidjela da je neki bivši političar koji šeta s unukom potpisan kao ponosni djed”, opisala je Kosor.

Jedno poglavlje u knjizi se zove “O tvitanju kao imitaciji Života”. Kosor je pisala kako je bila  žestoka protivnica društvenih mreža no nakon političke karijere otkrila je Twitter, današnji X.

“Ne sukobljavam se na Twitteru i zato sam ga izabrala i nisam na Facebooku. Ja na Twitteru ne tražim interakciju, ne zanima me ničije mišljenje o tome što sam napisala, a pogotovo o politici i vrlo rijetko bilo kome odgovaram”, kazala je Kosor.

Dodala je da je društvena mreža X njen osobni prostor, prostor slobode u kojem kaže što misli, prenosi HRT.

OZNAKE: JADRANKA KOSOR

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.