Jadranka Kosor za Radio Nacional o dolasku predstavnika EU-a: ‘Čudim se našoj opoziciji koja na to nije reagirala!’

Autor:

06.07.2023., Zagreb - Predstavljanje knjige Kraljica: Zivota ima i izvan politike 
Jadranke Kosor. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Prošloga tjedna cijeli je vrh Europskih pučana, na čelu s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom i Andrejevom bliskom prijateljicom Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije guštao na mini stranačkoj klauzuri u najlipjem gradu na svitu – dakako u Splitu.

Stigli su tamo na poziv svog miljenika sa Zapadnog Balkana, velikog vođe HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića, koji im je, koristeći svoj neprikosnoveni talent samopromocije, priredio sjajan provod. Nije ni čudo da su ga hvalili na sva usta.

A da je superizborna godina blizu, vidljivo je iz aviona. Svemoćni premijer dijeli pare šakom i kapom, diže mirovine i minimalne plaće, kao i jednokratnu pomoć najugroženijima. Prošloga tjedna usvojen je HDZ-ov nakaradni zakon o izbornim jedinicaama, koji ide na ocjenu ustavnosti, – na traženje opozicije, a  najavljene su i izmjene Kaznenog zakona čiji je cilj prevencija i kažnjavanje nasilja nad ženama, a na veliko iznenađenje ženskih udruga. Premijer je na čuđenje ženskih udruga usvojio sve njihove zahtjeve, između ostalog, da femicid postaje zasebno kazneno djelo.

Predizbornu šaradu HDZ-a, koji je očito zaboravio da je kao premijerka potpisala Sporazum o pristupanju Hrvatske EU, komenirala je “Gošća dana” Radio Nacionala bivša predsjednica hrvatske Vlade i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Na početku razgovora komentirala je gore spomenuti događaj u Splitu. “Naravno da je to važan događaj… Naravno da je to važan događaj za HDZ. Bilo je toga u prijašnjim godinama, međutim, ovaj put bilo je nešto drugačije budući da su došli najviši dužnosnici Europske unije. Došle su predsjednice Parlamenta i Komisije, samo je falio predsjednik Vijeća. Dakle, ove dvije gospođe koje su predstavljale europske institucije, predstavljale su ih u cijelosti. Kamo god Metsola i von der Leyen odlazile, one predstavljaju sve nas građane EU-a. One moraju zastupati interese svih bez obzira na političku orijentaciju”, rekla je Jadranka Kosor dodajući da je u tom smislu bilo više nego neobično.

“Još jednom, iznova, čudim se hrvatskoj opoziciji koja na to nije reagirala. Bilo bi logično da ih primi gradonačelnik Splita (Ivica Puljak), da ih pozdravi”, navodi Kosor.

Svi su Plenkovića hvalili na sva usta, osobito Ursula von der Leyen, kao da do nje nisu doprle informacije o korupcijskoj hobotnici, nefunkcionirajućem pravosuđu, zarobljenim institucijama, kontroli javnih medija, izostanku vladavine prava. “Vjerojatno nisu došle te informacije jer se Ursula sasvim sigurno informira kroz riječi, sastanke i kave s Plenkovićem. Ona očito nema drugog načina da se informira. Tamo je bio i Weber. On je apsolutno legitimno mogao navijati za HDZ… Međutim, von der Leyen je i inače slabo informirana”, dodaje.

Ističe posjet predsjednice Komisije glavom gradu Srbije. “Tamo je jako nahvalila Aleksandra Vučića. Kamo god dođe, ona je uvijek preoduševljena na što naiđe”, kaže.

Opozicija u Hrvatskoj zaboravlja da postoje europske institucije kojima se mogu obratiti, kaže Kosor.

Više možete preslušati u nastavku…

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.