Izvor Football Leaksa je i izvor Luanda Leaksa

Portugalac Rui Pinto, na temelju čijeg dijeljenja informacija s Europskom istraživačkom suradnjom (EIC) je Nacional razotkrio poreznu aferu Luke Modrića i mnoge druge skandale iz svijeta nogometa, sada se diže u top ligu zviždača

Riješena je zagonetka o podrijetlu “Luanda Leaksa”, u kojem je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) prošloga tjedna objavio priču o bogatoj kćeri bivšeg angolskog predsjednika Isabel Dos Santos. Prošloga ponedjeljka 31-godišnji Portugalac Rui Pinto otkrio je da je on zviždač koji je novinarima ICIJ-a dao oko 715.000 dokumenata o osjetljivim poslovima u Angoli. Pinto je trenutno u pritvoru u Lisabonu zbog navodnog hakiranja i negira sve navode iz optužnice.

Njegovi dokumenti bili su osnova za međunarodnu novinarsku istragu ICIJ-a o tome kako je kći predsjednika prikupila golemo bogatstvo zahvaljujući nepotizmu, korupciji i državnim sredstvima. Sličnu priču su partneri u EIC-u, uključujući Nacional, objavili još u rujnu 2017. godine.

Pintoovi dokumenti su do ICIJ-a stigli s francuske Platforme za zaštitu zviždača u Africi (PPLAAF). Jučer su odvjetnici Ruija Pintoa u izjavi za medije naveli: “Gospodin Rui Pinto bio je odgovoran za to što je platforma PPLAAF krajem 2018. godine dobila tvrdi disk. Na njemu su bili svi podaci koji su bili izvor novinarskih otkrića o porijeklu imovine Isabel Dos Santos.”

Odvjetnici su objasnili kako njihov klijent smatra da time ispunjava svoje civilne dužnosti. Također su naglasili da Pinto od novinara nije dobio ništa zauzvrat.

Objava Luanda Leaksa imala je utjecaja širom svijeta u posljednjih tjedan dana. U Angoli je pravosuđe otvorilo istražne postupke nakon medijskih otkrića, a brojne banke distancirale su se od kćeri bivšeg predsjednika. Isabel Dos Santos izjavila je da su optužbe lažne.

Pinto je optužen za hakiranje, čak i za pokušaj ucjene, što on negira. Nakon što je uhapšen u Budimpešti u siječnju 2019., objavio je da je bio jedan od izvora za Malta Files i Football Leaks, koji je otvorio mnoge afere iz svijeta nogometa. Football Leaks je izazvao brojne međunarodne skandale, a u više istraga Nacional je otvorio poreznu aferu Luke Modrića i mnoge sumnjive transfere Zdravka Mamića i njegove obitelji. U drugom dijelu Football Leaksa u 2018. godini, ekskluzivno je Nacional otkrio i poreznu utaju Modrićevih agenata Vladice Lemića i Predraga Peđe Mijatovića, sumnjivi transfer 12-godišnjeg hrvatskog vratara Karla Žigera i mnoge druge priče koje su prenijeli vodeći europski mediji.

Nakon svog javnog istupa i priznanja da je izvor podataka za Football Leaks i Luanda Leaks, mladi Portugalac pridružio se skupini najutjecajnijih zviždača na svijetu poput Edwarda Snowdena, Juliana Assangea, Hervéa Falcianija i Antoina Deltoura. Sve ih je progonilo sudstvo, a neki su osuđeni. Glavna sudska rasprava protiv Pintoa još nije započela.

“Naš klijent želi podsjetiti na činjenicu da je ta suradnja s PPLAAF-om i ICIJ-om povezana isključivo s predajom tog tvrdog diska i da ne narušava povijesnu suradnju koju je uspostavio s Europskim konzorcijem za istraživačke suradnje (EIC) od prve objave Football Leaksa”, zaključili su odvjetnici Ruija Pintoa.

Komentiraj