Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj: “Moramo započeti pregovore i pronaći način kako živjeti jedni uz druge, ali ne uz teroriste”

Sukob Izraelaca i palestinskih militanata ušao je u peti dan. Izrael je izveo dosad najžešću topničku paljbu i zračne napade na Gazu kao odgovor na palestinsko raketiranje izraelskih gradova. Najnovije sukobe komentirao je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor.

To je provokacija Hamasa, terorista, prema Izraelu, kaže i dodaje da Izrael mora iskoristiti svoje pravo na obranu, a međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Hamas i Islamski džihad da prestanu napadati Izrael.

“Sve su opcije otvorene”

Kaže da su sve opcije otvorene, a ovise o razvoju situacije na terenu.

“Ako Hamas prestane s napadima, nećemo imati razloga za slanje npr. kopnenih trupa u Gazu. Jutros smo iznenadili teroriste u njihovim tunelima. Možemo biti ponosni na to jer smo ih uspjeli iznenaditi. Neće im biti lako, imamo dosta iznenađenja za njih, pa i da uđemo trupama u Gazu, rekao je Mor u Dnevniku HRT-a.

O okidaču sukoba

Okidač za sukobe bila je najava deložacija četiriju palestinskih obitelji u četvrti Šeik Džara u istočnom Jeruzalemu, koja je pokrenula val nasilja ispred džamije Al Aksa. Komentirajući optužbe palestinske strane da ih Izrael želi protjerati, Mor objašnjava da je riječ o pravnom pitanju.

“Neke židovske obitelji tvrde da te kuće pripadaju njima, a s druge strane u njima palestinske obitelji žive godinama. Pustimo sudove da odluče. Vrhovni sud Izraela donijet će presudu za 2-3 tjedna. Hamas, koji ima snagu u Gazi, vidjevši slabost palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, pravno pitanje pretvorio je u političko i vjersko pitanje. Mobilizira sebe kao zaštitnika Jeruzalema, a zapravo je terorist Zapadne obale. Palestinska samouprava odgovorna je za sve političke procese. Za nasilje nema razloga”, ustvrdio je.

Američka vizija mira za Bliski istok, pripremljena za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa, iako nazvana sporazumom stoljeća nikada nije zaživjela jer su Palestinci to odbacili.

“Jednostavno rješenje sukoba”

“Moguće rješenje sukoba je jednostavno”, ističe Mor.

“Moramo započeti pregovore i pronaći način kako živjeti jedni uz druge, ali ne uz teroriste. Umjereni Palestinci u Palestinskoj Samoupravi i Gazi mogu razgovarati s nama i biti partneri. Moraju prihvatiti da Izrael ima pravo na postojanje u zemlji svojih predaka, kao što smo mi priznali Palestincima da imaju svoju vrstu države. Međunarodna zajednica treba pritisnuti i Hamas, ali i Iran koji podržava Hamas. Iran je vrlo kontraproduktivan što se tiče stabilnosti Bliskog istoka”, rekao je.

U Izraelu trenutačno postoji i unutarnjopolitički problem, još traje sastavljanje vlade, no Mor kaže da je Izrael dovoljno snažna demokracija da se može baviti mnogim problemima, i Irana, ali i unutarnjeg problema koji treba razriješiti.

“Za 2-4 tjedna bit će ustoličena vlada, inače ćemo imati 5. rundu izbora u dvije godine. Dovoljno smo snažni da podnesemo ove izazove”, kazao je.

Komentiraj