HINA/ Ured Marijane Petir

Izložba “Zeleno-plava zipka Hrvatske” od 28. do 31. ožujka u EU parlamentu

Izložba “Zeleno-plava zipka Hrvatske”, koju organizira europarlamentarka Marijana Petir, bit će od 28. do 31. ožujka predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a u utorak, 28. ožujka, u 18 sati otvorit će ju predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Na otvorenju izložbe nastupit će najstarije folklorno društvo iz grada Kutine, KUD Repušnica, a moći će se kušati i autohtoni seljački proizvodi s OPG-a udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije te vina hrvatskih vinara iz udruge “Škrlet”, najavljeno je u subotu iz Ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Petir.

“Iznimno sam sretna što ću Europi predstaviti svoju Moslavinu i Sisačko-moslavačku županiju, njezine prirodne ljepote te bogatu kulturnu baštinu zahvaljujući kojoj ovaj kraj Hrvatske i danas privlači mnogobrojne turiste. U središtu izložbe zadivljujuće su fotografije našeg bisera – Parka prirode Lonjsko polje koje je osigurala Hrvatska turistička zajednica”, istaknula je Petir u priopćenju.

Osim fotografija Parka prirode Lonjsko polje, dio su izložbe i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – Turopoljska kuća, Petrinjska stucka, Moslavačka nošnja i Sisački nakit.

Izložbu prati i tematska konferencija na kojoj će biti predstavljene glavne gospodarsko-turističke manifestacije Sisačko-moslavačke županije – “Voloderske jeseni”, “Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici”, “Letovanić – selo pokraj Kupe” kao i potencijal Lječilišta Topusko.

“Voloderska jesen”, najveća je i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji, a ove se godine od 15. do 17. rujna održava jubilarna 50. “Voloderska jesen”.

Osim u Voloder, raznolik i zanimljiv program, uz neobičan šarm malog grada uz rijeku Unu svake godine privuče na desetke tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja i na Kestenijadu u Hrvatsku Kostajnicu. Ona se ove godine od 6. do 8. listopada održava jubilarni dvadeseti put.

Na konferenciji će zastupnica Petir predstaviti i najslikovitije i najopjevanije mjesto Općine Lekenik, smještene u blizini Siska – Letovanić, selo pokraj Kupe. U njemu se od 2004. održava i istoimena dvodnevna kulturno-turistička manifestacija. Zadnjega vikenda u kolovozu u sklopu proslave Bartolova (26. i 27. kolovoza 2017.) “Letovanić, selo pokraj Kupe” promovira, naime, ruralno područje lekeničkog Pokuplja, prekrasnu prirodu te bogatu kulturnu baštinu.

Osim manifestacija, u Europskom parlamentu će se predstaviti i Lječilište Topusko, lječilišni centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju termalnom ljekovitom vodom koja je po svojoj kvaliteti druga u Europi. Ono je zahvaljujući izvoru termalne vode koja je hipertermna, prosječne temperature oko 68 stupnjeva Celzijevih, izbija iz dubine od 1500 metara te je vulkanskog podrijetla još od 19. stoljeća vrlo popularno okupljalište moćnih i bogatih velikaša i plemića, kao i ostalih gostiju koji su u Topusko dolazili iz Francuske, Italije, Velike Britanije i Njemačke, kako bi uživali u svježem zraku i ljekovitoj vodi.

Komentiraj