Izložba u Rijeci: Sjećamo li se “čišćenja” knjiga u Hrvatskoj?

Autor:

Sanya2017/Pixabay

Sjećamo li se eliminacije gotovo tri milijuna knjiga iz hrvatskih knjižnica devedesetih? Jesmo li svjesni sistematskog brisanja socijalističkog razdoblja iz kolektivne svijesti? To su neka od pitanja izložbe “Damnatio Memoriae”, koja će biti otvorena danas u 19 sati u Zavičajnom muzeju Drenova u Rijeci, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture “Rijeka 2020”.

Izložbu postavlja udruga Bez granica u suradnji s belgijskim Institutom Mondeanum, a otvorit će je predstavnica Rijeke 2020 Branka Cvjetičanin.

“Izložba ‘Damnatio Memoriae’ pred posjetitelje postavlja temu sjećanja ili, preciznije, temu osude sjećanja i metode postupnog brisanja sjećanja”. “Kako se kroz vrijeme gubi istinitost, tako nastaje novi narativ i on se oblikuje prema potrebi onih koji ga ispisuju i upravljaju njime. Ova važna tema provlačila se kroz povijest, ali je i suvremena i važno ju je otvoriti”, najavili su organizatori.

Izložba “koristi lako prepoznatljive i različite metode – od uništavanja obilježja, slika, simbola, spomenika, uklanjanja imena do velikih zamašnih ispisivanja novih povijesnih činjenica ili čak čitavih povijesti naroda”.

“Damnatio memoriae” latinska je fraza koja doslovno znači “osuda sjećanja”, a kroz povijest je označavala formalnu osudu na javni zaborav. Danas se koristi u značenju krivotvorenja prošlosti, najčešće iz ideoloških pobuda.

Ni Hrvatska, dakako, toga nije pošteđena: devedesetih su “čišćene knjige”, a “otpisivano je sve – od udžbenika za TIPSS, partizanskih monografija, do stručne literature na ekavici i brojnih knjiga za djecu”. “Kao i kod pretjerane primjene sredstava za čišćenje u higijeni, posljedice mogu biti pogubne – razvoj još jačih sojeva virusa ili u ovom slučaju pogubnih i retrogradnih društvenih koncepata”, kažu organizatori izložbe “Damnatio Memoriae”, kojom će večeras u Rijeci biti obogaćen javni dijalog o kulturi sjećanja u Hrvatskoj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.