HINA/ Damir SENČAR

Izložba “Refuli” Damira Vrdoljaka Mandete u Muzeju Mimara

Izložba “Refuli” Damira Vrdoljaka Mandete, na kojoj se taj splitski umjetnik, novinar i jedriličar predstavlja s djelima nadahnutima morem, otvara se u utorak, 28. ožujka u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Riječ je o umjetniku koji cijeli svoj život ‘živi more’, koje je i glavna tema njegovih radova. Jedriličarsku karijeru nastavio je kao putopisac i novinar, dok se skulpturama bavi posljednjih dvadesetak godina, napominje se u najavi Muzeja Mimara.

Po riječima povjesničara umjetnosti Želimira Koščevića, njegova izložba osporava tezu o stvaranju ex nihilo i “potvrđuje da nešto može nastati i iz nečega – brodskog otpada, te da reciklaža može biti jednako bespredmetna kao i Maljevičev suprematizam”.

“Premda brodice i ono što je s nakupljenom patinom ostalo od očevine zadržavaju osnovnu vizualnu memoriju i narativnu strukturu, objekti Damira Vrdoljaka Mandete opiru se tom prizemljenju, jer stvarnost njihove materijalne stvarnosti s onu je stranu jave”, ocijenio je u predgovoru izložbe.

Damir Vrdoljak Mandeta (Split, 1957.) spojio je ljubav prema moru, jedrenju i umjetnosti, za koju ga nadahnjuje ljepota je svugdje oko nas i za koju je “ponekad potrebno zagrebati nevidljivi sjaj da izađe na površinu”.

“Prepoznam komad drveta, metala, i odmah vidim kako će skulptura izgledati u konačnici. Samo se moram potruditi da taj moj svijet sanjara pretočim u djelo, ne želeći odrasti, jer želim biti stalno zaljubljen”, zapisao je u svojoj biografiji.

Njegova izložba u “Mimari” ostaje otvorena do 30. ožujka.

Komentiraj