Izložba ‘Nikola Tesla – Mind from the Future’ otvorena u Budimpešti

Nikola Tesla – Mind from the Future

Produkcijska kuća Real grupa svečano je otvorila izložbu ‘Nikola Tesla – Mind from the Future’ u Budimpešti.

Nagrađivani projekt je postavljen u Tesla Budapest klubu. Nikola Tesla je u glavnom mađarskom gradu proveo dobar dio svog života i stvaranja.

“Ovaj projekt moderne umjetnosti okupio je mnoge vrijedne autore velikog potencijala, među kojima su i istaknuti umjetnici mađarske kulturno-umjetničke scene. Drago nam je da je izložba nakon Zagreba upravo u Budimpešti, jer je Nikola Tesla imao posebnu vezu s ovim gradom. Čovjek s umom iz budućnosti, rođen u Smiljanu u Lici, ostavio nam je naslijeđe za sve buduće generacije i dotaknuo je cijeli svijet svojim izumima, a ova izložba zasigurno će ostaviti traga i kod mađarskih posjetitelja. Ponosni smo na ovaj projekt i što imamo priliku promovirati Hrvatsku u liku i djelu Nikole Tesle u ovoj izložbi, koju je samo u Zagrebu posjetilo više od 110 000 posjetitelja”, rekao je Krešimir Renzo Prosoli, glavni izvršni producent i CEO Real grupe.

Uz kreativno vodstvo autorice i kustosice izložbe Helene Bulaje Madunić, uz direktora izložbe Saschu Machieda te produkcijski tim na čelu s Krešimirom Renzom Prosolijem, hrvatska izložba predstavila je radove renomiranih hrvatskih, mađarskih i drugih međunarodnih autora u multimedijskom izložbenom spektaklu.

“U želji da i u Budimpešti predstavimo inovaciju na području suvremenih umjetničkih sadržaja, usavršili smo i rekreirali ‘Filmsku Fresku’ – imerzivnu prostornu instalaciju na 500m², koja će posjetiteljima omogućiti šetnju interaktivnim prostornim ‘filmskim’ iskustvom, kao inovativni format krosmedijskog pripovijedanja. Tako retro-futuristički imaginarij Teslinih vizija i kreacija, koji ujedno predstavlja i konceptualnu rekreaciju njegova zadnjeg patenta – ‘Projektora iz glave’, nudi posjetiteljima ulazak u jednu sasvim novu dimenziju suvremenoga umjetničkog stvaralaštva inspiriranog Teslom”, otkrila je Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe.

Otvorenju su nazočili brojni istaknuti uzvanici i predstavnici diplomacije. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, Mladen Andrlić, održao je prigodni govor, kao i viša savjetnica pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Vera Šimić Jajčinović, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Izložba u Budimpešti realizirana je zahvaljujući tvrtkama koje su prepoznale njezinu vrijednost. Sponzori izložbe su Podravka, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska elektroprivreda, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska gospodarska komora, JANAF, PPD, ekupi, Badel 1862 i TSystems.

Izložba će biti otvorena za javnost do 1. rujna te se može posjetiti na adresi Tesla Loft, Kazinczy u. 21.

Komentiraj