IZLOŽBA Fotografije Saše i Joze Ćetkovića u Galeriji ULUPUH

FaH

Izložba fotografija “Kao On”, serija od četrnaest fotografija Saše Ćetkovića i njegova oca, istaknutog fotografa Joze Ćetkovića, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

“Fotografski projekt Saše Ćetkovića ‘Kao On’ njegova je osobna životna priča, u kojoj se isprepliću dvije teme, ustvrdila je Višnja Slavica Gabout u predgovoru kataloga izložbe, postavljene uz 30. obljetnicu smrti majstora fotografije, Joze Ćetkovića.

Jedna je tema oca i sina koji su posvećeni istoj profesiji, oca mentora i sina kojem je otac uzor, odgajatelj i stručni savjetnik koji mu otvara vrata u fotografiju i podupire ga da nastavi njegovim stopama, napomenula je, dodavši kako je to tema zajedništva, prisutnosti i komunikacije.

Druga, koja se isprepliće s prvom i emotivno boji cijelu priču, tema je “rastanka, očeve smrti, odlaska i prekida fizičke komunikacije, ali i uspostavljanja nove, u nekim duhovnim, celestijalnim sferama”.

Po njezinim riječima, u tom se autorskom dvojstvu otkrivaju i neke zajedničke crte, i to na onim njihovim najkarakterističnijim i najpoznatijim motivima, aktovima Joze Ćetkovića i krajolicima Saše.

“Uz svu autorsku individualnost, zbližava ih sintetizirana pročišćenost likovnih sredstava, sažetost i čistoća forme, kompozicijska jednostavnost, kao i slikarska intoniranost, u Joze Ćetkovića približavanje crtežu i grafici, a u Saše Ćetkovića slikarstvu”, ustvrdila je.

Kroz seriju očevih i svojih fotografija s dodatnim tekstualnim komentarom ispod svake fotografije Ćetković progovara o svom druženju s ocem i s fotografijom otkad je bio malo dijete.

Kaže kako je imao jedinstvenu privilegiju živjeti s ocem koji je bio fenomenalan fotograf i njegov najveći uzor u radu, te priznaje kako mu je trebalo prilično hrabrosti izložiti svoje radove uz njegove.

Saša Ćetković (1968., Zagreb) treći je naraštaj fotografa u obitelji. Surađivao s vodećim reklamnim agencijama i Hrvatskom turističkom zajednicom, radio kao službeni fotograf HNK u Zagrebu i urednik fotografije u nizu tiskanih medija. Nagrađivani je autor čiji su radovi izlagani na nizu izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njegov otac (1940.-1986.) počeo je izlagati još krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Fotosavez Jugoslavije dodjeljuje mu 1963. zvanje Majstora fotografije, a Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost (FIAP)četiri godine kasnije počasno zvanje Artiste – AFIAP te 1971. počasno zvanje Excellence – EFIAP, što znači da je ispunio visoke kriterije sudjelovanjem na trideset međunarodnih izložbi pod visokim pokroviteljstvom FIAP-a te imao 250 prihvaćenih fotografija na salonima fotografije širom svijeta.

Izložba “Kao On” bit će otvorena do 16. prosinca, a ulaz je slobodan.

Komentiraj