Izložba bajkovitih radova Zdenka Bašića u Galeriji Klovićevi dvori

FaH/ Dario GRZELJ

Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori u četvrtak otvara izložbu “Vjetrovi sjene” Zdenka Bašića, s pedesetak radova koji oslikavaju mističan i bajkovit svijet iz mašte tog nagrađivanog ilustratora, redatelja i umjetnika.

Izložit će se izbor iz njegova bogatog opusa, ilustracije iz “Sjeverozapadnog vjetra”, “Mjesečevih sjena”, “Vremenskog stroja”, “Rata svjetova”, “Božićne priče”.

Bašićeva samostalna izložba u Klovićevim dvorima postavljena je u povodu Grand Prixa koji je osvojio na prošlogodišnjem, šestom Hrvatskom biennalu ilustracije za najbolji odgovor na zadanu temu – preispitivanje odnosa ilustracije i animacije, njihovo preplitanje i primjena.

Jedan od članova prosudbene komisije Darko Kreč ustvrdio je u predgovoru kataloga kako je Bašić, pored savršeno atraktivnih i vizualno dojmljivih radova koji svakako zaslužuju samostalnu izložbu, imao neke dodatne prednosti, koje su kod njega uočene ubrzo nakon upisa na studij animacije na novoosnovanom Odsjeku za animirani film zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

“Prva generacija, svi talentirani, zainteresirani, marljivi a Zdenko najbolji. Već izgrađen stil, bajkovit i maštovit, naravno da je dobio priznanje za najboljeg diplomanta Akademije za diplomski film ‘Anđeli u snijegu’, napravljen u izuzetno teškoj tehnici, lutka filmu, koja je u to vrijeme bila prilično nepoznata u tehničkom pogledu”, napomenuo je.

Danijela Marković, koja je uz Koraljku Jurčec Kos, autorica i kustosica izložbe, podsjetila je kako to nije prvi put da Bašić izlaže u Galeriji Klovićevi dvori – vrlo zapažena bila je i njegova opsegom mala, no bajkovitošću scenografije začudna, scenografska instalacija postavljena u predvorju Galerije 2011. godine prilikom predstavljanja knjige “Sjeverozapadni vjetar”.

Njegove autorske slikovnice, “Sjeverozapadni vjetar: o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog gorja” iz 2011. te “Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog gorja” iz 2013., Marković ističe kao posebnost njegova kreativnog stvaranja.

“Iako je primarno likovni umjetnik – ilustrator, a po obrazovanju grafički dizajner, Zdenko Bašić u ovim je knjigama i autor teksta. Taj književno-likovni pristup svojevrsni je gesamtkunstwerk i podsjeća na rad velikoga pisca i ilustratora Zvonimira Baloga”, ocijenila je.

“Taj rad rezultira ne samo knjigom kao zasebnim djelom, već ideju razvija dalje te knjiga postaje predloškom za novo umjetničko djelo – film. Stoga je iz oba aspekta, književnog i likovnog, vrijedno promotriti njegov rad”, dodala je.

Po njezinim riječima, Bašić u svojim radovima spaja naizgled nespojivo – motive starinskog, dalekog i prošlog obrađuje suvremenom digitalnom kompjuterskom grafikom te pritom uspijeva evocirati uspomene i djetinjstvo, pobuditi emocije, a promatrača prenijeti u neki drugi, bajkovit i velom tajni obavijen svijet.

Izložba u Klovićevim dvorima provest će posjetitelje kroz Bašićev  “mističan, tajnovit, čaroban, bajkovit, magičan, onostran” svijet, kojim vladaju mir i tišina, a nastanjuju ga vile i vilinski narod, vještice i coprnice, vilenjaci, vukodlaci i patuljci, vilovnak, suđenice, nevidinčići, kvatri, mraki, mraz, Mura, Mračnak, jagari, pesiglavci, raznovrsno bilje koje ima dušu, visibabe, zvončići, zumbuli, kukurijek, jaglac, đurđice, djetelina.

Impresivna biografija mladog umjetnika

Zdenko Bašić (Zagreb,1980.) završio je u rodnom gradu Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2005. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kontinuirano stvara na području ilustracije, animiranog filma, glazbenih videospotova i u drugim medijima.

Autor je ilustracija za brojna književna djela domaćih i inozemnih izdavača, “Božićne priče” Charlesa Dickensa, “Alise u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla, “Snjeguljice”, “Pinocchia”, Grimmovih i Andersenovih bajki, “Priča iz davnina” Ivane Brlić Mažuranić, “Frankensteina” Mary Shelley.

Osim nagrađenog diplomskog rada Bašić je napravio dva animirana filma, “Vesla” (2011.) i “Guliver” (2009.) te četiri dokumentarno-igrana serijala “Sjeverozapadni vjetar: između legende i stvarnosti” (2017.).

Za film”Guliver” osvojio je posebnu diplomu stručnog žirija na Animateci u Ljubljani, Grand prix i nagradu “Oktavijan” na Danima hrvatskog filma te nagradu za najbolji kratki film na filmskom festivalu “Libertas” u Dubrovniku.

Za animirano-igrani film “Vesla” dobio je Zlatnu medalju UNICA, Svjetskog festivala neprofesionalnog filma.

Višestruko je nagrađivan i za svoj likovni rad – Nagradu “Grigor Vitez” za ilustraciju dobio je 2009. i 2014., posebno priznanje 2011. za cjelokupnu realizaciju knjige te 2006., 2012. i 2013. godine dobiva Književne nagrade “Kiklop” za autorska djela “Priča o čokoladi”, “Sjeverozapadni vjetar” i “Mjesečeve sjene”.

Dobio je i dva “Porina”, 2010. i 2012. godine za najbolji video broj “Žeđam” Gibonnija i grafičko oblikovanje spota “Svijet glamura” Hladnog piva.

Svoje ilustracije izlaže na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu, među kojima je i Biennale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium u Teheranu te selekciji BIB u Japanu.

Upisan je na Časnu listu IBBYja (International Board on Books for Young People Honour List), dok mu je 2009. ULUPUH dodijelio nagradu za najboljeg mladog umjetnika i doprinos ugledu tog udruženja.

Surađivao je s Vokalno plesnim ansamblom “Lado” u vizualom oblikovanju završne godišnje predstave “Hod kroz god” kao dizajner, scenograf i animator, dok u suradnji s Muzejem turopolja kao umjetnički direktor oblikuje “Perunfest” festival zaboravljenih narodnih priča i predaja, u dvorcu Lukavec kraj Velike Gorice.

Njegova izložba “Vjetrovi sjene” bit će otvorena do 28. siječnja.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]