Izložba ‘Arhitektura i dijete’ otkriva koliko su za djecu važne karakteristike prostora

U utorak 27. rujna u 18 sati u Oris Kući arhitekture u Zagrebu otvara se izložba ‘Arhitektura i dijete’, koja će pokazati kolika je važnost osjetilnog osvještavanja prostora u kojima se dijete kreće.

“Djeci je bitno približiti arhitekturu ali kroz iskustveno učenje o temama izgrađenog okoliša, urbanizma i nasljeđa, kako bi kao budući korisnici prostora i odrasli građani mogli razumjeti prostor koji ih okružuje, aktivno sudjelovati u njegovom kreiranju, uvažavajući pritom i njegovu povijest i suvremenost, te kako bi imali zdrav odnos prema okruženju u kojem žive”, najavili su organizatori izložbe radova djece i odgajatelja Dječjeg vrtića Špansko.

Dječji vrtić Špansko njeguje specifičan pristup umjetničkom izričaju djeteta i to kroz Belam pristup likovnosti, sinkretičkom pristupu glazbi i pokretu kao i multimodalan dramsko-scenski izričaj. Upravo to osjetilno osvještavanje karakteristika prostora u kojima se dijete kreće, osvještavanje uloga, prava i odgovornosti u stvaranju izgrađenog okoliša kao i vrednovanje arhitektonske baštine i suvremene arhitekture rezultiralo je izložbom ‘Arhitektura i dijete’.

U subotu 1. listopada, u sklopu izložbe, od 11 do 12:30 sati održat će se i besplatna radionica za djecu Gravitacijski crtež. Radionica je namijenjena  djeci u dobi od 4 do 7 godina. Gravitacijski crtež nastaje razlijevanjem boje na papiru, kombinacijom različitih boja i pokreta ruke. Crteži nastali uz pomoć gravitacije rezultat su snažnog interesa Vjenceslava Richtera za sve likovne oblike koji su do tada bili nepronađeni, neispitani, neprovjereni i neizrađeni. Ovakav način istraživanja blizak je djetetu predškolske dobi, stoga je postao jedan od omiljenih načina njihova izražavanja. Na radionici će se djeca služiti tušem i flomasterima, a osigurani su im i ostali radni materijali.

 

Komentiraj