FaH/ MSU

Izložba arhitekta Ivana Prtenjaka u MSU galeriji

U Muzeju suvremene umjetnosti u utorak se otvara izložba “Ab ovo” Ivana Prtenjaka, koja kroz crteže, skice, slike i fotografije donosi nekoliko tema kojima se bavi taj istaknuti  arhitekt, urbanist i povjesničar umjetnosti, od planiranja muzeja do položaja arhitekta u društvu.

Okosnica izložbe je Prtenjakov idejni projekt imaginarnog “muzeja u muzeju”, s nacrtima s kojima se postupa kao sa samostalnim slikarskim djelima, čime se naglašava teorijska priroda projekta, najavljeno je iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU).

Koncipirana je kao slijed inovativnih suvremenih muzejskih tema, odnosno 18 različitih projekata muzeja. “Ne izlažemo makete, tlocrte i 3D simulacije, nego slike i crteže koji slijede tijek autorovih misli i koji govore o povezanosti arhitekture s mnogobrojnim poticajima, istraživanjima i izvorima kojih mi, korisnici arhitekture, najčešće nismo svjesni”, napominje se u najavi.

“Izložba puža uvid u vrlo specifičan i zanimljiv način razmišljanja autora koji se velikom lakoćom kreće između različitih disciplina, stvarajući dinamičan i duhovit spoj između dva pristupa – onog umjetničkog, koji pretežito ostaje na području istraživanja, i arhitektonskog, koji teži stvaranju završenih oblika”, dodaje se.

Prvi dio izložbe, navodi se, donosi motive koji na prvi pogled nisu povezani s temom muzeja, poput zemlje i neba, granicama i nedogledom, zelenom potkovom te jinom i jangom, a potom pokazuje funkcionalne prostorne odnose i kreće u arhitektonsko planiranje ‘idealnog’ muzeja u prostoru MSU-a.

Predstavljeno je i nekoliko autorovih muzejskih projekata, zapaženih realizacija i skica neostvarenih ideja koji najbolje predstavljaju njegovo apstraktno razmišljanje i rješavanje likovnih problema.

Tijekom izložbe autor će uspostaviti radni dijalog s posjetiteljima, odnosno grafički će prezentirati odgovore na njihova pitanja, uz pomoć crteža, nadopuna izložbenom projektu, perspektivnim prikazima nekih prostora.

Ivan Prtenjak (1939.) je tijekom više od pola stoljeća stvaralaštva ostvario niz projekata i arhitektonskih rješenja koja kritičari najčešće izdvajaju kao primjer izvrsnog spoja suvremenog promišljanja arhitekture s poznavanjem te uvažavanjem tradicije i svevremenskih vrijednosti.

Osim u Hrvatskoj, osobito u Dubrovniku, čijoj je obnovi i revitalizaciji posvetio velik dio svojeg stvaralaštva, Prtenjak je projekte realizirao diljem svijeta, od Belgije preko Nizozemske i Francuske pa sve do Tunisa, Saudijske Arabije i Jordana.

Radio je projekte obiteljskih kuća i vila, javnih zgrada, muzeja, crkvi i spomenika, od kojih su mnogi ostali zabilježeni kao iznimna autorska djela.

Njegova izložba u MSU galeriji, kojoj je kustosica ravnateljica tog muzeja Snježana Pintarić, bit će otvorena do 15. listopada.

Komentiraj