Iz Grada objasnili razlog smjene docenta Bore Nogala

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo je docenta Boru Nogala. Tim je povodom danas u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare, na kojoj su predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč objasnili razloge za Nogalovu smjenu.

“Upravnom vijeću nije ostavljeno na volju je li potrebno ili ne razriješiti ravnatelja, već ostaje jedino razriješiti ga. Dakle, kada vijeće dobije izvješće o propustima u postupanju, dužno je razriješiti ga. Prema tome, Nogala nije smijenilo Upravno vijeće jer ima mogućnost o tome samostalno odlučivati, već jer je to dužnost. Sve drugo su insiniuacije”, rekla je Stavljenić Rukavina novinarima, kako prenosi Dnevnik.hr.

Dodala je da razlog smjene nije projekt Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura. Rekla je da je upravo Nogalo ‘stopirao projekt jer nije raspisivao natječaj’.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je da je njihova dužnosti, iako se sve želi svesti na osobnu razinu, pratiti rad institucija. “Vjerujem da su svi oni koji su danas prozivani doista dali svoj maksimum i da je ovo jedino rješenje samim time jer je to jedini zakonski okvir u kojem moramo djelovati. Projekt je izrazito važan”, poručila je.

Navodi i da nije istina kako je Nogalu zapriječen ulaz u bolnicu kao niti to da je zabranjena konferencija za medije u bolnici. “O tome smo doznali iz medija. Doista smo zgroženi. To nije istina”, rekla je Pavić Vukičević.

Kao nepravilnost u radu bivšeg ravnatelja bolnice navode da je na natječaju za pedijatra, Nogalo zaposlio liječnika bez specijalizacije. ”To je kao da raspišete natječaj za profesora matematike, a zaposlite profesora likovnog jer je ostavio dobar dojam”, rekla je Jelena Pavičić Vukičević. Dodala je da je znakovito da dječja bolnica Srebrnjak jedina nije potpisala ugovor s HZZO-om.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da Upravo vijeće posljednjih mjeseci ‘imalo uistinu otežan odnos s dječjom bolnicom’ te dodao da žele da se ustanova što prije vrati normalnom funkcioniranju.

Pročelnica Gradskog kontrolnog ureda Ana Matijević rekla je da, nakon što je Nogalu uručeno izvješće kontrolnog ureda, imao mogućnost da dostavi dokumente kojima bi osporio navode izvješća, on to do danas nije učinio. ”Željela bih naglasiti da je do srijede, kada je odlukom Vijeća razriješen, dana su se, ne samo otkad je upoznat s izvješćem o njegovu razrješenju, kontrolne aktivnosti provodile dva mjeseca”, objasnila je Matijević.

EMOTIVNI NOGALO: “Ja ću se i dalje boriti za svoj obraz i svoje ljude”

Komentiraj