Ivica Puljak pozvao Milanovića i Plenkovića da smire tenzije: “Retorika je kao da će se na cesti sučeliti dvije ulične bande”

Autor:

05.08.2021., Knin - Svecani program i dolazak drzavnih duznosnika povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na stadionu NK Dinara. Zoran Milanovic, Andrej Plenkovic. Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Milan Sabic/PIXSELL

Predsjednik Centra Ivica Puljak u subotu je pozvao premijera i predsjednika države na civilizirani dijalog, smirivanje tenzija i traženje rješenja oko ključnih pitanja izlaska iz zdravstvene krize koja je pogodila cijeli svijet.

Puljak je ocijenio da su premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović u “otvorenom ratu” koji prijeti da preraste u vrlo ozbiljnu političku i društvenu krizu.

“Nalazimo se u svjetskoj pandemijskoj krizi, a u Hrvatskoj se čuju poruke da će se vojsku slati na policiju. Retorika je takva kao da će se na cesti sučeliti dvije ulične bande, pobuđuju se najlošije tenzije u društvu koje prijete eskalacijom”, rekao je Puljak na konferenciji za novinare na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Poručio je da nije vrijeme za “huškanja”, već otvaranje dijaloga i iskazivanje odgovornosti dviju najodgovornijih osoba u državi.  Pozvao je Plenkovića i Milanovića da ispred medija u kulturnom sučeljavanju potraže izlaz iz krize i pokažu svoju važnost, bez strasti i podbadanja.

Nove podjele među građanima

Potpredsjednik Centra Marin Račić smatra da su izmišljene “nove podjele” koji ne dijele građane više samo na lijeve i desne, nego i na one koji su za i one koji su protiv epidemioloških mjera.

“Ukopani su u rovove, dvije strane ne pričaju jedna s drugom. U tako zapaljivoj situaciji, s tako visokim tenzijama, dovoljna je jedna usijana glava da  u krivom trenutku izazove katastrofu koja će se svima biti na štetu”, ocijenio je te dodao da se “dva čelna čovjeka države doskočicama kroz medije igraju javnim mijenjem i potpiruju tenzije umjesto da ih smanjuju”.

Kao jednu od metoda za smirivanje tenzija predložio je da se odlučivanje o epidemiološkim mjerama s nacionalnog stožera prebaci na Sabor.

“Imamo stožer koji radi za HDZ-ove dnevnopolitičke potrebe”, ustvrdio je Račić i istaknuo da treba “uključiti struku, uvesti stožer nacionalnog jedinstva, te u odlučivanje uključiti cijeli Sabor”.

Nije otvoreno podržao Most

Iako su im se zahtjevi u velikom dijelu poklapaju s traženjima mostovaca koji su počeli prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju covid-potvrda, Puljak nije otvoreno podržao tu inicijativu.

Na novinarsko pitanje podržava li Mostov referendum, nije izričito odgovorio. Rekao je samo da je “vrijeme za smirivanje tenzija i pokušaj pronalaženja konsenzusa o covid-potvrdama”.

“Borimo se protiv panedmije i bolesti, a ne jedni s drugima. Pozivam još jednom da se tenzije smire i da se krene u smjeru zajedništva”, istaknuo je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.