Ivana Kekin odgovorila Davoru Huiću: “On je poslove sklapao u državnim salonima, dok se Nova ljevica borila na ulici”

Nova ljevica ovog je vikenda predstavila svoje rješenje za obnovu potresom oštećenog Zagreba. Predlažu uvođenje samodoprinosa.

“To je mehanizam solidarnog, ali obveznog izdvajanja 0.5 posto neto plaća 1.5 milijuna zaposlenih građana Hrvatske, čime bi se namaknula gotovo jedna trećina potrebnih sredstava za obnovu potresom pogođenog prostora, i to pod uvjetom sto posto transparentnog upravljanja i trošenja tih sredstava”, rekla je Ivana Kekin, predsjednica Nove Ljevice.

Njezin prijedlog komentirao je Davor Huić, osnivač udruge poreznih obveznika Lipa.

Ovo je politička filozofija salonske ljevice objašnjena u tri-četiri laka koraka, iznio je Huić.

1. Potres koji je uzdrmao središte Zagreba, ‘razdrmao’ je i stan obitelji Kekin.
2. Mile Kekin u intervjuu kaže kako ih je upravo potres konačno natjerao da uđu u politiku.
3. Oboje pristupaju platformi Možemo, Nova ljevica itd.
4. Možemo se zalaže da država obnovi stanove oštećene u potresu bez imovinskog cenzusa (dakle i onima koji se nikako ne mogu podvesti pod socijalne slučajeve).
5. Ivana Kekin zagovara uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu.

“Dakle, najgrublji i najogoljeniji self-interest koji možeš zamisliti, ali zaogrnut u velike riječi – humanizam, solidarnost i empatija”, napisao je Huić na Facebooku.

Ivana Kekin odgovorila priopćenjem

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin u nedjelju je priopćenju odgovorila Huiću kojeg je nazvala “neuspješnim političarem” koji se “prodao” za savjetnika najgorem premijeru u hrvatskoj povijesti, Tomislavu Oreškoviću.

Kekin je rekla da je Huić izrekao šest laži u pet rečenica te da bi za štetu počinjenju njoj i njenoj stranci trebao odgovarati pred sudom.

Priopćenje Ivane Kekin prenosimo u cijelosti:

“Zanimljiv je, ali očito nezakonit, način na koji jedan bivši kandidat za Sabor pokušava na sebe privući pažnju javnosti.

Huić, općepoznato je, neuspješan je političar – za razliku od Nove ljevice – nije 2020. osvojio mjesto u Saboru kao kandidat jedne libertarijanske stranke.

Najprije na svom Facebook profilu, a potom na portalima Otvoreno.hr i Index.hr, Huić je napisao, a oni objavili – 6 laži u 5 točaka, sve s namjerom da meni osobno kao i stranci kojoj sam predsjednica, nanese štetu.

“Poslove sklapao u državnim salonima, Nova ljevica se borila na ulici”

Prva Huićeva laž je kada Novu ljevicu naziva ‘salonskom’. Za razliku od njega koji je svoje unosne poslove sklapao u salonima državnih i drugih tijela, članovi Nove ljevice, kao i ja osobno, proveli smo godine u borbi za javni interes, na prosvjedima, s građanima na ulici, u borbi za pravo na dostojan život, za radna, manjinska, ženska i druga prava.

Naši su članovi na tom prosvjedima bili uhićivani, a neki i ranjavani.

Nismo se dali zastrašivati kada smo privođeni ili pozivani u policijske stanice, niti nas se može kupiti kao što se Huić “prodao” za savjetnika najgorem premijeru u hrvatskoj povijesti, Tomislavu Oreškoviću.

“Potres nije oštetio stan”

Druga Huićeva laž je da je ‘potres koji je uzdrmao središte Zagreba, ‘razdrmao’ i stan obitelji Kekin’.

Kao javna osoba Huić bi trebao provjeravati činjenice koje ističe kao istinite. U više sam javnih nastupa istakla da potres nije značajno oštetio ni stan ni zgradu u kojoj živim, pa joj obnova nije potrebna.

“Nismo u politiku ušli zbog potresa”

Treća Huićeva laž je da nas je ‘upravo potres konačno natjerao da uđu u politiku’.

Članica sam Nove ljevice od njenog osnivanja 2016., i to je općepoznato, više je puta javno objavljeno.

Platforma Možemo! osnovana je 2020., a Mile Kekin nije član nijedne od navedenih stranaka. Stoga je Huićeva laž koju želi predstaviti kao vremenski slijed da oboje pristupamo ‘platformi Možemo, Nova ljevica itd.’

Imovinski cenzus

Četvrti Huićev lažni navod je da ‘Možemo se zalaže da država obnovi stanove oštećene u potresu bez imovinskog cenzusa (dakle i onima koji se nikako ne mogu podvesti pod socijalne slučajeve)’.

Zeleno-lijeva koalicija koje je Nova ljevica član – prva se javno zalagala za imovinski cenzus – da bi na kraju imovinski cenzus ušao u Zakon o obnovi.

Dodatno, Nova ljevica uspjela je uvjeriti Vladu da od uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu oslobodi ‘invalide, civilne žrtve rata, kao i osobe s invaliditetom’.

Nova ljevica uvijek je na strani najslabijih.

“Samodoprinos nije porez”

Peti Huićev lažni navod je da zagovaram ‘uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu. Dakle, najgrublji i najogoljeniji self-interest koji možeš zamisliti’.

Samodoprinos nije porez – poreze nameće država, a o samodoprinosu mogu odlučiti građani najdemokratskijim putem – npr. općim referendumom. Čak i kada bi taj samodoprinos bio odlučen, u tome prema svemu navedenom – nemam nikakvog osobnog interesa.

Stoga je šesta Huićeva laž da se radi o nečemu što on naziva ‘najgrublji i najogoljeniji self-interest’.

Zbog šest laži u pet rečenica, Huić neće steći već samo gubi povjerenje javnosti, no taj je put sam izabrao.

Za štetu počinjenu meni osobno i mojoj stranci trebao bi nužno odgovarati pred sudom”, priopćila je Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice.

 

Komentiraj