Iva Pem Novosel: “Moramo biti strpljivi da nam se ne bi ponovila jesen, ili ono što se događa našim susjedima”

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel u subotu je gostovala u Dnevniku N1 televizije, gdje je poručila da se, iako su terase kafića otvorene, ne smijemo opuštati.

U Zagrebu je za cijepljenje, kazala je, organizirano 19 punktova, najčešće pri Domovima zdravlja. “Oni odrede tim koji cijepi, pa se pri Domu cijepe pacijenti najčešće iz tih Domova. Kod masovnog cijepljenja koje smo organizirali su se stvarale velike gužve, kolone, a to su bili stari i bolesni ljudi, tako da se masovno cijepljenje nije pokazalo kao dobro rješenje”, objasnila je Iva Pem Novosel.

Dodala je da su redomati koji su bili spominjani opcija, ali za vrijeme kada dođe veća količina cjepiva. Ovog je tjedna, otkrila je, došlo 30 tisuća doza, a sljedeći bi tjedan trebalo doći još 90 tisuća doza cjepiva.

Komentirajući nove sojeve koronavirusa, epidemiologinja je podsjetila da se radi o RNA virusu, koji nakon određenog vremena mutiraju i stvaraju se promjene u dijelovima virusa. “Imamo britanski, najrašireniji soj u Europi, i sve više prevladava, no u Hrvatskoj još nije prevladao, iako je proširen u svim dijelovima zemlje. Tu je i južnoafrički soj, češki soj, škotski soj, njujorški…”, rekla je.

Rast novozaraženih, kaže, bio je očekivan. “Nakon potpunog zatvaranja, mnogi su ukinuli rad od kuće, otvaraju se terase, veće su interakcije među ljudima, pa rastu i brojevi uz nove, zaraznije varijante virusa. Apeliramo da koliko od željeli opustiti se i uživati, još treba izbjegavati velika okupljanja, nositi masku u zatvorenim prostorima, te trebamo biti strpljivi da nam se ne bi dogodilo isto što i na jesen i ono što se događa u susjednim zemljama. S obzirom na novu varijantu virusa to nije neobično, a i da on nije mutirao – nisu svi zaštićeni ni protutijelima ni cjepivom”, istaknula je.

Iva Pem Novosel komentirala je i masovna okupljanja posljednjih dana. Među njima je bio i posljednji ispraćaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Poručuje da je svako okupljanje rizik i potencijalno žarište zaraze. “S obzirom na to da je većina, koliko smo mogli vidjeti, nosila na većim okupljanima maske, nadamo se da neće biti velikog broja zaraženih”, zaključila je epidemiologinja HZJZ-a.

Komentiraj