ISTRAŽIVANJE Za zdraviji život dnevno sat vremena hodanja

Autor:

Istraživanje o životnim navikama provedeno na sveučilištu u Sydneyu  nad 200.000 osoba pokazuje da zamjena jednog sata sjedenja na dan hodanjem smanjuje rizik preuranjene smrti za 12-14 posto, objavljuju australski mediji.

Želite li ostati zdravi, savjeti su beskonačni – pijte više vode, više vježbajte, uzimajte vitamine, jedite ribu, pijte više kave, pijte manje kave. Međutim nova studija pokazuje jednostavan ključ dugotrajna zdravlja, savjetuje da se jedan sat na dan sjedenja zamijeni hodanjem i upućuje da se na taj način može smanjiti rizik rane smrti za 12-14 posto. Studija, objavljena u međunarodnom časopisu za zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost provedena je na sveučilištu u Sydneyu i obuhvaća 200.000 odraslih osoba, srednje dobi ili starije.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), odrasli tjedno trebaju najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti, poput brzog hodanja, kao i vježbe za jačanje mišića dvaput na tjedan, ili češće.

Dosadašnja istraživanja već su pokazala dobrobiti primjerene tjelesne aktivnosti i dovoljno sna, kao i rizike od previše sjedenja, no ovo je prvi put da se obraća pozornost  na to što se događa kad zamijenimo jednu aktivnost drugom u jednakom trajanju.

Emanuel Stamatakis i njegov znanstveni tim ističu da radne sate, za koje  se računa da obuhvaćaju više od 50 posto našeg budnog vremena, radnici u mnogim profesijama provedu više od 70 posto sjedeći.

 

  • Sjedeće aktivnosti, tjelesne aktivnosti i spavanje dijelovi su 24-satnog dana, no znanstvenici kažu da su se prijašnja istraživanja uglavnom bavila pojedinom aktivnošću a ne zamjenom aktivnosti koje traju isto vrijeme.

 

Njihova zadnja studija pokazuje što se događa kad jednu aktivnost zamijenimo drugom, u istom trajanju. Znanstvenici su prikupljali zdravstvene podatke 45-godišnjaka, ili starijih, koje su pratili tijekom četverogodišnjeg razdoblja.

Ustanovili su da se zamjenom samo jednog sata sjedenja svaki dan stajanjem za 5 posto smanjuje rizik rane smrti. U dodatku ističu za one koji dovoljno ne spavaju, da  zamjena samo jednog sata sjedenja spavanjem svaki dan rezultira time da je rizik preuranjene rane smrti manji za 6 posto.

 

  • Ti rezultati pokazuju da je neaktivnost veći izazov za zdravlje nego što se to prvotno mislilo, ističe Emanuel Stamatakis  te dodaje da u prosjeku ljudi gledaju tv 2-3 sata na dan, a to bi vrijeme mogli bolje iskoristiti i aktivirati se.

 

Međutim i  vlasti trebaju shvatiti da tjelesna aktivnost ne može biti tretirana kao isključiva odgovornost pojedinca jer živimo u svijetu neprijateljski raspoloženom prema tjelesnoj aktivnosti.  Stoga, zaključuje Stamatakis, moramo savjesno odabirati na koji ćemo način provoditi vrijeme.

Premda je važnost ove studije u činjenici da je provedena na širokom uzorku ispitanika, studija ipak ima neke limite. Primjerice varijable u studiji analizirane su prema upitnicima koje su samostalno ispunjavali ispitanici, što ostavlja prostora za neka odstupanja i pogreške , uključujući precjenjivanje tjelesnih aktivnosti ili podcjenjivanje sjedećih aktivnosti. Svejedno znanstveni tim kaže da bi njihovi rezultati mogli pomoći u primjeni dugotrajne vizije koja čini tjelesnu aktivnost jednostavnom i  prikladnom opcijom.

Za razliku od promicanja tjelesne aktivnosti, zamjena sjedenja za stolom stajanjem relativno je jednostavna intervencija za koju nije potrebno dodatno vrijeme niti oprema. A primjena  bolje infrastrukture u okolišu, uključujući više biciklističkih staza, bolje povezanih parkova  i poboljšanja javnog transporta moglo bi s lakoćom integrirati tjelesnu aktivnost u svakodnevnevicu, zaključuju sydneyski znanstvenici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)