Pixabay

Istraživanje: Svjetlosna terapija može ublažiti depresiju a ne samo neraspoloženje

Svjetlosna terapija, koja se dugo koristi kao metoda poboljšavanja raspoloženja kod sjetnih osoba zimi kad su dani kraći, može se koristiti i kod liječenja depresija nepovezanih s izmjenama godišnjih doba, pokazalo je malo kanadsko istraživanje.

Depresija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja i vodeći uzrok invalidnosti te smanjene kvalitete života širom svijeta, napisali su znanstvenici u časopisu JAMA Psychiatry.

Dok se mnogima koji pate od depresije može pomoći lijekovima ili psihoterapijom to ipak ne djeluje kod svih  a neki pacijenti ne drže se propisane terapije zbog nuspojava ili izazova koji su povezani s pristupačnošću liječenja ili cijenom.

“Ovo je istraživanje prvo koje pokazuje da svjetlosna terapija sama za sebe ima učinke i prvo koje je usporedilo utjecaj kombinacije lijekova i svjetla te svjetla samog za sebe”, kaže voditelj istraživanja Raymond Lam sa sveučilišta British Columbia.

  • “Najučinkovitija je bila kombinacija terapije svjetlom i antidepresiva”, kazao je Lam. “Unatoč tomu neki su ljudi skloniji probati nemedikamentozno liječenje i možda će odabrati prvo terapiju svjetlom”.

Kako bi ispitali učinkovitost terapije svjetlom na depresije čija pojava nije povezana uz godišnja doba Lam i suradnici slučajnim su odabirom rasporedili 122 pacijenta u četiri skupine tijekom osam tjedana. Jedna je bila na lijekovima, druga na terapiji svjetlom, treća na kombinaciji tih metoda a četvrta je bila kontrolna skupina koja nije primala nikakvu terapiju.

Aktivno liječenje sastojalo se od dnevne doze fluoksetina i dnevne izloženosti fluorescentnom svjetlu u trajanju od 30 minuta nakon buđenja. Skupine koje nisu primale obje metode liječenja bile su izlagane neaktivnom svjetlu i/ili tableti bez aktivne tvari.

Na početku istraživanja ispitanici su prosječno imali simptome umjerene depresije jakosti 26/27 na skali do 60 koja označava najtežu depresiju.

Nakon osam tjedana liječenja oni na kombinaciji antidepresiva i svjetla zabilježili su prosječni pad intenziteta depresije od 16.9, oni na svjetlosnoj terapiji pad od 13,4 na skali depresije a oni na antidepresivima 8,8. Najmanje poboljšanje zabilježeno je kod kontrolne skupine koja nije primala nikakvu terapiju u kojoj je zabilježen pad od 6,5.

Znanstvenici kažu kako nije poznat mehanizam kojim svjetlosna terapija djeluje no moguće je da resetira biološki ritam u mozgu.

Znanstvenici priznaju da nedostaje podataka kolikoj su količini dnevnog svjetla bili izloženi ispitanici tijekom tih osam tjedana.

Komentiraj