Međunarodni tužitelji, koji istražuju pad leta MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine, objavili su kako je BUK raketa koja je pogodila avion ruskog podrijetla, te kako je ispaljena s teritorija pod kontrolom proruskih separatista, prenose svjetske agencije.

Na letu je bilo 298 ljudi, a svi su poginuli, kada se avion prepolovio usred leta. Boeing 777 letio je iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru. Rusija je poručila kako su danas objavljeni zaključci ‘ekstremno politički’, te kako njihove BUk rakete nikada nisu srušile avion.

“Zaključili smo da je MH17 srušen ruskom BUK raketom serije 9M83”, rekao je na konferenciji za novinare nizozemski istražitelj Wilbert Paulissen. Uređaj za lansiranje kasnije je vraćen u Rusiju, dodao je.

“Ovo je, naravno, provokativna izjava. Nema veze s istragom tragedije koja je odnijela toliko života”, rekao je Leonid Slutski dodajući kako ovi zaključci imaju samo jedan cilj – dodatno marginalitirati imidž Rusije u globalnom političkom i informacijskom prostoru.

Istražitelji su suzili mjesto lansiranja rakete na polje u blizini sela Pervomaiskyi, koje je bilo u rukama pobunjenika. Identificirali su i stotinjak ljudi koji su povezani s padom aviona i transportom BUK rakete, ali još moraju dokazati tko je od njih kriminalno odgovoran. Moraju ustanoviti tko je izdao naredbu da se uređaj za landiranje premjesti u istočnu Ukrajinu, i tko je naredio da se raketa lansira.

Proruski separatisti također su zanijekali svoju umuiješanost. “Nikada nismo imali takav sustav obrane, niti ljude koji bi njime znali upravljati”, rekao je zamjenik zapovjednika pobunjenika Eduard Basurin. “Dakle, mi nismo mogli srušiti MH17”.

Komentiraj