Istraga o neredima na Capitolu: Trump je odlučio ne djelovati, ignorirao je pozive da osudi nasilje

Bivši američki predsjednik Donald Trump gledao je prošlogodišnje nerede na Capitolu na TV-u u Bijeloj kući, ignorirajući sugestije svoje djece i suradnika koji su ga ‘molili’ da osudi nasilne demonstrante, pokazalo je istraživanje Kongresa.

“Odlučio je ne djelovati”, rekao je Adam Kinzinger, jedan od dvojice Republikanaca u odboru predvođenom demokratima.

Tijekom saslušanja rečeno je da Trump nije uputio nijedan poziv policiji ili osoblju nacionalne sigurnosti. Bio je motiviran ‘svojom sebičnom željom da ostane na vlasti’, navodi se u istrazi.

U četvrtak navečer odabrani odbor Zastupničkog doma obavio je svoje osmo saslušanje ovog ljeta kako bi se pojasnio vremenski okvir Trumpovih aktivnosti tijekom 187 minuta 6. siječnja 2021., dok je grupa njegovih pristaša napadala Kongres, prenosi CNN.

Nastoji se dokazati da je Trump, Republikanac, djelovao nezakonito u pokušaju da poništi svoj poraz od Joea Bidena, demokrate, na predsjedničkim izborima u studebnom 2020.

Trump, koji je nagovijestio da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika 2024., odbacio je istragu kao ‘sud osmišljen kako bi Amerikancima skrenuo pažnju od ‘katastrofe’ demokratskog upravljanja’.

Usred najviše inflacije u četiri desetljeća, rejting odobravanja Joea Bidena pao je na najnižu razinu bilo kojeg predsjednika Bijele kuće u modernoj povijestu u ovoj fazi predsjedništva.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]