Irwin Shaw je u roman ‘Mladi lavovi’ utkao svoja ratna iskustva

Američki dramatičar, romanopisac i filmski scenarist Irwin Shaw rođen je 27. veljače 1913. godine. Najpoznatiji je po romanima ‘Mladi lavovi’ i ‘Bogataš i siromah’ koji su imali zapažene adaptacije na filmu, odnosno televiziji.

Mladi lavovi (eng. The Young Lions) je roman iz 1948. godine, inspiriran njegovim iskustvima u američkoj vojsci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Roman je kod nas dva puta preveden – godine 1952. u izdanju zagrebačke “Zore”, a godine 1978. kao dio Sabranih djela Irwina Shawa u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske.

Priča se odvija za vrijeme rata te je prikazana iz perspektive tri lika – mladog Nijemca po imenu Diestl koji se ispočetka trudi sačuvati humanost, ali koga ratna iskustva tjeraju da postane bezdušan poput nacista; američkog Židova po imenu Noah Ackerman koji se bori protiv diskriminacije i antisemitskog zlostavljanja u američkoj vojsci, a na kraju ostane traumatiziran otkrićem koncentracionih logora; WASP-ovskog oficira po imenu Michael Whitacre koji pokušava spoznati smisao rata.

Roman je najpoznatiji po tome što je godine 1958. bio adaptiran u istoimeni hollywoodski film Edwarda Dmytryka gdje su se u glavnim ulogama pojavili Marlon Brando, Montgomery Clift i Dean Martin.

Komentiraj