IRAK U bombaškim samoubilačkim napadima ubijena 21 osoba

FaH

Bombaši samoubojice, koji su se nalazili za volanom ambulantnih kola opremljenih eksplozivom, raznijeli su u nedjelju svoja vozila na jednoj kontrolnoj točki te na parkiralištu namijenjenom šijitskim hodočasnicima u dva iračka grada, ubivši pritom 21 osobu te ranivši desetke drugih.

Dva su se istovjetna napada dogodila u gradovima Tikritu i Samari, istodobno dok se iračke oružane i sigurnosne snage bore kako bi preuzele kontrolu nad sjevernim gradom Mosulom, koji se nalazi pod nadzorom militanata Islamske države već više od dvije godine.

Najnoviji napadi su po svemu sudeći nastavak serije napada ultraotrodoksnih sunitskih islamista, koji su tijekom trotjedne vojne ofenzive usmjerene na Mosul izvedeni na Kirkuk, grad pod kontrolom Kurda i prijestolnicu Bagdad.

U Tiktiru je bombaš samoubojica detonirao ambulantna kola u blizini južnog ulaza u grad, ubivši 13 ljudi, javili su policijski i bolnički izvori.

Drugi napadač detonirao je vozilo na parkiralištu za hodočasnike koji posjećuju jedno od šijitskih svetih hramova, džamiju al-Askari u samari, južno od Tikrita. Bomba je ubila najmanje osam ljudi , kazali su lokalni dužnosnici.

Vlasti u oba grada uvela su policijski sat u strahu od novih napada.

Iračke snage, potpomognute međunarodnom koalicijom predvođenom SAD-om, bore se s militantima Islamske države za grad Mosul. Specijalne snage ušle su u istočna predgrađa, gdje se suočavaju sa žestokim otporom militanata koji koriste automobile bombe, snajpere i topničku paljbu.

Komentiraj