SANDRA BENČIĆ: ‘Jedini interes Miroslava Škore je da postane novi Vrdoljak, a Domovinski pokret novi HNS’

DUGOGODIŠNJA AKTIVISTICA I KANDIDATKINJA PLATFORME MOŽEMO! govori o očekivanjima uoči parlamentarnih izbora i otkriva hoće li lijevo-zelena koalicija dati potporu Davoru Bernardiću i SDP-u u Saboru

Početkom lipnja nositelji izbornih lista i predstavnici zeleno-lijeve koalicije koju čine platforma Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah, Zagreb je naš i Za grad predstavili su ključne programske smjernice te su pozvali birače da izađu na izbore, uz napomenu da sad napokon imaju za koga glasati.

“Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP, ne morate apstinirati od ovih izbora”, poručio je je tom prilikom Tomislav Tomašević ispred političke platforme Možemo! i Zagreb je naš! pozvavši birače lijevo-zelene političke orijentacije da izađu na izbore. Uz njega su bili i drugi čelnici zeleno-lijeve koalicije: Sandra Benčić (Možemo!), Rada Borić (Nova ljevica), Katarina Peović (Radnička fronta) i Zorislav Antun Petrović (ORaH). Prema mnogim anketama upravo ova koalicija ima šanse osvojiti barem tri zastupnička mjesta i oformiti klub u Saboru koji će možda biti ključan za formiranje lijeve vlade na čelu s Restart koalicijom.

Na drugom mjestu izborne liste u Prvoj izbornoj jedinici je Sandra Benčić, dugogodišnja aktivistkinja, samozaposlena konzultantica u području regionalnog razvoja i EU fondova. Pravnica po struci, Sandra Benčić ujedno je i jedna od osnivačica političke platforme Možemo! Posebno je ponosna na činjenicu da je prema analizi svih predizbornih programa političkih stranaka prema devet kategorija koju je radio Antonio Matković, direktor tvrtke Selectio i jedan od osnivača Instituta za razvoj tržišta rada, upravo program platforme Možemo! dobio najvišu ocjenu. Za njih to znači potvrdu da su svojim koherentnim programom pokrili sva bitna područja za upravljanje državom.

U posljednjem tjednu pred parlamentarne izbore, između mnogih presica i aktivnosti kojima se bavila, razgovarala je za Nacional.

NACIONAL: „Žene su zakon“ bila je poruka posljednjeg performansa koji su na Markovu trgu organizirale predstavnice zeleno-lijeve koalicije. Vi imate uvjerljivo najveći broj žena na listama, no hoćete li morati platiti kaznu zbog podzastupljenosti muškog roda?

Nećemo plaćati globu jer znamo da se odredba u Zakonu o izborima o minimalno 40% jednog spola na listi ne odnosi samo na podzastupljeni, dakle ne na žene, već na oba spola. Naše liste rezultat su predizbora unutar naše političke platforme i Zagreb je naš! i prema broju glasova, doista je bilo više žena koje su na predizborima dobile velik broj glasova, što je moglo rezultirati većim brojem žena nego muškaraca na listama. Zbog potpuno nelogične odredbe Zakona o izboru zastupnika za Sabor koja ne regulira pitanje opće podzastupljenog spola u predstavničkom tijelu, već na listama morali smo, da bismo izbjegli kazne, slagati liste na kojima je 50:50% oba spola. Tako da zaista imamo rodni paritet.

NACIONAL: Za razliku od ostalih stranaka, vi imate većinu žena nositeljica lista. Kako to komentirate?

Točno, prvi put u povijesti jedna politička koalicija ima više žena nositeljica lista – šest od jedanaest i na to smo jako ponosne. Nadam se da će to biti prekretnica za budućnost. Što se ostalih stranaka tiče, ne čudi me da HDZ nije uspio postići ni taj minimum od 40% žena na listama, a kamoli imati 50% nositeljica lista, dok, kao što je poznato, SDP ima samo jednu nositeljicu. To je doista sramota za jednu socijaldemokratsku stranku u 21. stoljeću koja se deklarativno zalaže za rodnu ravnopravnost. Ne treba zaboraviti ni da je njihov predsjednik izjavio „kako nisu htjeli eksperimentirati“ sa ženama kao koordinatoricama izbornih jedinica. Sve njegove daljnje isprike to nisu mogle oprati. Iako su nam oni konkurenti na izborima, ja moram reći da u SDP-u ima sjajnih žena i nevjerojatno je da im SDP ne daje šansu. Iako su uveli ZIP sistem, doduše ne baš na svim listama, sada kada izlaze na izbore te su žene nevidljive, iako su možda najbolje što SDP ima. Kako je moguće da na ključnim mjestima nisu žene kao što je gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček koja je na 7. mjestu liste za 6. izbornu jedinicu. SDP je dokazao da njima politika rodne ravnopravnosti interno nije bitna, već da samo ispunjavaju formu.

 

 

‘Naš stav je jasan – učinit ćemo sve što možemo da desnica ne dođe na vlast. Ali SDP nema našu bianco podršku. Ona će uvelike ovisiti i o prijedlogu imena ljudi koji bi trebali voditi vladu’

 

 

NACIONAL: U predizbornom folkloru, uslijed potresa i novog vala koronavirusa, u fokus je opet došlo i pitanje abortusa. Zar to nije apsurdno?

Žensko tijelo je uvijek centralna tema izbora kada u izbornoj utrci sudjeluju političke opcije koje nemaju drugi politički sadržaj. I Škoro i Most ne nude zapravo ništa osim ispraznog domoljublja i priča o poštenju. Kada smo mi čuli neki njihov politički program? Škoro, čija je baza u Slavoniji, koliko mi je poznato, nikada nije predstavio poljoprivrednu politiku Domovinskog pokreta. Kad nema konkretnog političkog sadržaja, logično je da skupljaju bodove na takozvanim moralnim i svjetonazorskim pitanjima, gdje oni u radikalizmu uvijek idu korak dalje, preko ženskog tijela, zato što radikalizam otvara medijski prostor. I oni to znaju. U tome im je dakako pomogao i Hod za život u Sisku koji se, eto, slučajno dogodio prije izbora. I oni drugi hodovi su također bili odgađani kako bi se održali što bliže izborima, ali ih je, eto, ponovo širenje epidemije u tome zaustavilo. Činjenica da se pitanje ženskog tijela uspješno plasira kao relevantna predizborna tema u 21. stoljeću doista je nevjerojatna. A naročito zato što to u Hrvatskoj zapravo uopće nije pitanje. Osim što je pobačaj legaliziran još u Jugoslaviji 1952., posljednja istraživanja pokazuju da se više od 70% građana Hrvatske protivi zabrani pobačaja. To nije ni pravno pitanje jer je Ustavni sud donio jasnu odluku da se pobačaj ne može zakonski zabraniti. To je pitanje samo za one koji nemaju svoj politički program. No ja zaista mislim da su se ovaj puta preračunali.

NACIONAL: Kako u tom kontekstu komentirate srednji prst koji je Škori uputila bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović?

Mislim da je taj srednji prst Kolinda pokazala sama sebi. Budući da je svojedobno ciljala na isto biračko tijelo kao i Škoro i s istim porukama kao i Škoro, ona je također radikalizirala pitanja ženskog prava na izbor i ženskog tijela. Koristila je istu patrijarhalnu retoriku da bi pridobila desno biračko tijelo, da ne spominjemo njeno koketiranje s povijesnim revizionizmom i ustaštvom i tvrdnjama da je ‘’za dom spremni“ drevni hrvatski pozdrav. Osim toga, nikada se nije jasno ogradila od NDH. Iskreno, ovaj potez čini mi se kao samopromocija jer joj treba dobar imidž oko rodne ravnopravnosti da bi upala u vrh Međunarodnog olimpijskog odbora. Međutim, mi ćemo vrlo rado obavijestiti Međunarodni olimpijski odbor o svim njenim stavovima koje je ona zastupala kada je bila predsjednica Republike. Kao što smo obavještavali i EU, prije svega zato što ta vrsta licemjerstva odbija građane od politike koji su zbog takvih političara i političarki dovedeni u stanje totalne apatije.

NACIONAL: Osim pobačaja, nametnula se i tema silovanja izbora zbog porasta oboljelih. Je li premijer nakon Zadra i kontakta s Đokovićem trebao u samoizolaciju?

Apsolutno je trebao u samoizolaciju. Ključna stvar u izgradnji povjerenja između političara i građana je to da smo pred zakonom svi jednaki. Ako smo svi mi u skladu s preporukama Stožera trebali ići u samoizolaciju, ako smo bili u kontaktu sa zaraženim, zašto to premijer ne mora? I ono što je najžalosnije u svemu tome je da članovi Nacionalnog stožera koji su uživali visoku razinu povjerenja cjelokupne javnosti, a bez kojeg ne bismo uspjeli pobijediti prvi val, danas to povjerenje sami urušavaju dopuštajući da se politika miješa u njihov posao. Alemka Markotić mrtva hladna izjavila je da premijer ne mora u samoizolaciju, dok su takve ljude prije samo dva mjeseca proglašavali bioteroristima. Mogu reći samo jedno – tehnički premijer je ili bioterorist, ili Alemka Markotić ima različite kriterije za različite ljude. Mislim da je velika politička greška premijera to da nije prihvatio samoizolaciju jer bi time dao odličan primjer i usput politički profitirati. Dapače, mogao je voditi kampanju iz svog stana ili ureda i pokazati kako se to radi. A najvažnije što bi time postigao jest da bi u slučaju ponovnog širenja epidemije, imao na čemu graditi ponovno povjerenje građana u način na koji se upravlja krizom. Sada je to povjerenje nepovratno narušeno. Ako kriza eskalira, bojim se da građani neće više vjerovati nijednu riječ koju iz Nacionalnog stožera kažu – bila istina ili ne.

NACIONAL: Budući da je Zagreb ostavljen u stanju kakvom jest, odmah ste pokrenuli inicijativu „Nema odmora dok ne počne obnova!“, što znači da zastupnici novog saziva ne mogu na godišnji.

Da, krenuli smo s prikupljanjem potpisa građana, što ide jako dobro, za peticiju kojom tražimo od predsjednika Republike da na temelju članka 79 Ustava, stavak 2., čim se konstituira Sabor proglasi izvanrednu sjednicu Sabora. Naime, sedmi i osmi mjesec je ustavna stanka i jedini način da se održi sjednica jest da ona bude izvanredna. A jedina osoba u ovom trenutku koja ima mandat da je sazove je predsjednik Republike.

NACIONAL: Čini se da vas je predsjednik Republike čuo.

Da, dao je naslutiti da nas je čuo, izjavivši da on ne može zamisliti da bi itko mogao otići na godišnji dok zakon o obnovi nije donesen. Međutim, ja to mogu zamisliti. Zapravo se čudim da on s toliko godina političkog iskustva iza sebe misli da se to ne bi moglo dogoditi. Problem je da bi se konstituiranje Sabora moglo jako otegnuti i da će se možda morati ići na ponovljene izbore, što je izuzetno problematično zbog situacije prije svega u Zagrebu. Nužno je donijeti zakonski okvir kako bi građani mogli konačno znati kad će početi radovi, koliki dio će pokriti država, koliki grad, koliko oni moraju sami platiti. Živim u centru grada gdje ljudi i dalje nemaju tople vode, ne znaju hoće li imati grijanje i žive u potpunoj neizvjesnosti.

NACIONAL: Vaša prva meta kao gradske opozicije je gradonačelnik Milan Bandić čija je nesposobnost i kaotično vođenje grada nakon potresa potpuno ogoljena. Međutim, i on se priključio vašim zahtjevima za donošenje zakona o obnovi i zbog toga kritizirao Vladu. Kako to komentirate?

Ova kriza doista je pokazala da u Zagrebu sustav za upravljanje kriznim situacijama ne postoji. Dva mjeseca ni Vlada niti Grad nisu preuzeli upravljanje situacijom nakon potresa. A onda, drugi dan nakon naše akcije pred Saborom Plenković vadi 1,5 milijun kuna iz kase HDZ-a za pomoć Zagrebu. Da se ne zavaravamo, to je novac građana, a ne njihov jer porezni obveznici financiraju funkcioniranje političkih stranaka. Bandić sada urla zbog toga što zakon nije donesen, a između ostalog zbog njega nije donesen. Da je doista htio da zakon bude donesen, mogao je uskratiti podršku Vladi. Već godinama vladu HDZ-a održava Bandić, a oni njega u Gradskoj skupštini. To je zakon spojenih posuda. Da je Bandić htio zakon, on bi bio donesen. To je jedan kroz jedan. Ali on ga ne želi, zato što bi u tom slučaju netko kontrolirao način na koji se troši novac na obnovu grada, što njemu nikako nije u interesu. Mi smo prvi rekli da novac nikako ne smije doći u Bandićeve ruke. Jer ako novac dođe k njemu, Zagreb će se obnavljati sljedećih 15 godina, a građani će na kraju ostati bez pomoći.

 

 

‘Ne čudi me da HDZ nije uspio postići minimum od 40% žena na listama, a kamoli 50% nositeljica lista, dok SDP ima samo jednu nositeljicu. To je sramota za socijaldemokratsku stranku’

 

 

NACIONAL: Iako nemate baš novca za predizbornu promidžbu, imate radijski spot u kojem Tomašević kaže: nitko nije vjerovao možemo uzdrmati Bandićev način upravljanja gradom – dokazali smo da možemo. Da biste nešto mogli promijeniti, koliko vam treba zastupnika u Saboru?

Mislimo da možemo uzdrmati Sabor ako ćemo formirati klub. Što znači troje zastupnika, a to je dostižno. Računamo najviše na izborne jedinice na području Zagreba, no moguća su iznenađenja i u nekim drugim izbornim jedinicama, što najviše možemo zahvaliti načinu na koji je Bernardić formirao liste. Ponavljam, oni su nama konkurencija i ja to ne bih trebala reći. Ali to zaista nije fer prema mnogim SDP-ovim ljudima s terena. Bernardić je očito želio kazniti neke koji su bili kritični prema njemu, ali ja mislim da će ga ta kazna skupo koštati. Mnogi su nam građani rekli da ono što su godinama čekali od SDP-a sada nalaze u našem programu. Jer mi jesmo progresivna, zelena ljevica, za 21. stoljeće koja se bavi problemima s kojima se suočavamo sada, ali i predviđa izazove i probleme koji nas čekaju u ovom desetljeću i iznalazi rješenja kako bi se Hrvatska za te izazove pripremila.

NACIONAL: Ipak, mnogi se vaši simpatizeri boje da ne bace glas glasajući za vas. Odnosno, da zbog D’Hondta sve ne ode HDZ-u.

Sa sigurnošću mogu reći da je glas za stranke koje su do sada vodile zemlju bio bačen glas. I ja sam godinama bacala svoj glas, sada više neću. I pozivam građane da ne bacaju glasove na ljude za koje znaju da nisu rješenje. Osim toga, preliminarne ankete koje se sada provode po izbornim jedinicama jasno pokazuju da u zagrebačkim izbornim jedinicama prolazimo i da to sigurno nije bačen glas; sada više nije pitanje ulazimo li u Sabor, nego s koliko mandata.

NACIONAL: Na kraju ćete morati razgovarati s Restart koalicijom ako išta mislite postići.

Mi smo unaprijed rekli da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da ne dopustimo Škori u koaliciji s HDZ-om da dođe na vlast. Ne samo zato što je Škoro crna desnica. Nego zato što će on u tu vladu doći s jednim jedinim interesom, a to je da sjedne na energetski sektor i postane novi Vrdoljak, a njegov Domovinski pokret novi HNS. Tražit će javna poduzeća u energetskom sektoru, što znači da će njima zapravo upravljati oni koji financijski stoje iza njega, a postoje jake indicije da je to Prvo plinarsko društvo i ekipa iz Pevexa. Ako im to uspije, mi se iz toga nećemo godinama izvući, a čeka nas ozbiljan posao transformacije energetskog sektora, za što ćemo dobiti i ozbiljan novac iz europskih fondova. Ako ta sredstva umjesto na ulaganja u obnovljive izvore energije odu negdje drugdje, na primjer, za ruski plin, mi smo zapečatili svoj razvoj za sljedećih petnaest godina. A tu se nastavlja i ključno pitanje industrijskog razvoja Hrvatske, što se u posljednjih trideset godina nikada nije međusobno povezalo. Zato mi smatramo da ne možemo davati novac za obnovljive izvore energije isključivo u privatne ruke, jer u tom slučaju Hrvatska neće imati svoj energetski suverenitet. Dakle , za 15 godina ne bismo upravljali svojom energijom, što je nedopustivo. Mi već sada moramo poticati vlastitu proizvodnju solara i dijelova za vjetroelektrane i u sljedećem proračunu predvidjeti velike investicije u metaluršku industriju, osobito metalurški klaster na sjeveru Hrvatske i tehnološke kompanije. Trebalo bi potaknuti Đuru Đakovića i slične da oni počnu proizvoditi tehnologiju potrebnu za održive izvore energije. U tom će slučaju europski novac ostati u Hrvatskoj. A to će zaista generirati desetine tisuća dobro plaćenih radnih mjesta. Već sada postoji sjajan istraživački klaster između Fakulteta brodogradnje i FER-a koji rade na različitim inovacijama za održive izvore energije. U to treba ulagati.

NACIONAL: Imate li za vašu zelenu ekonomiju sugovornika u SDP-u? Je li to Mirela Holy?

Nemamo. Čitala sam njihov program i to nisam nigdje vidjela. Ja sam, što se tiče zelene ekonomije, od Mirele Holy samo čula da treba legalizirati proizvodnju marihuane. To je zelena politika SDP-a. Nemam ništa protiv, ali to ne može biti ključni generator razvoja.

NACIONAL: Ako dođete u takvu situaciju da s njima pregovarate, što ćete tražiti? Sjećamo se stranaka s dva zastupnika koje su imale potpredsjednike Vlade. Imate li vi takvih ambicija?

Naš stav je jasan – učinit ćemo sve što možemo da desnica ne dođe na vlast. Ali SDP nema našu bianco podršku. Ona će uvelike ovisiti i o prijedlogu imena ljudi koji bi trebali voditi vladu. Ako to budu neki od ljudi na listama koji su direktno vezani s Bandićem, podrške nema. Ne želimo novu poveznicu Bandića i vlade, po sistemu i nakon Bandića Bandić. Ako bude pregovora, bit će izuzetno tvrdi, jer mi na neke stvari sigurno nećemo pristati.

 

 

‘Sa sigurnošću mogu reći da je glas za stranke koje su do sada vodile zemlju bio bačen glas. I ja sam godinama bacala svoj glas, sada više neću. I pozivam građane da ne bacaju glasove na ljude za koje znaju da nisu rješenje’

 

 

NACIONAL: Dalija Orešković u jednom trenutku uživala je veliku popularnost, a neki dan je izjavila da ne bi bila s vama u koaliciji jer ste otišli previše u lijevi radikalizam. Je li ona vama politički prihvatljiva?

Ona to izjavljuje jer je u kampanji. Prije nego što smo se mi registrirali kao politička platforma, prvo smo razgovarali s Dalijom Orešković. Naš zaključak tada bio je da to neće ići, zato što mi shvaćamo politiku kao kolektivni angažman u kojem svatko može sudjelovati. Dalija vidi politiku kao individualni pothvat i zato je, po mom mišljenju, ona bila idealna kandidatkinja za predsjednicu Republike, da se na to odlučila na vrijeme. Ona teško funkcionira unutar šireg kolektiva. Nevjerojatno je da se do nedavno deklarirala kao ljevičarka, a danas je u stranci čiji je osnivač čovjek kojem je to treća stranka, a prva je bila Hrast. Druga je bila Most. Mislim, dakako, na Ivicu Relkovića. On je strateg Imena i prezimena. Među njima je i Davor Huić koji je ekonomski desničar. To meni govori da oni zajednički program nemaju. Oni imaju ljude koji imaju pojedinačne agende, ali nemaju koherentan politički program.

NACIONAL: Zbog novog porasta zaraženih morat ćete promijeniti kampanju i manje biti s bazom. Koliko će vam to štetiti?

Hoće, štetit će nam dosta. Jer stranke koje nemaju velika financijska sredstva i financiraju se donacijama građana nemaju novca za televizijske reklame i zakup medijskog prostora. U situaciji koronakrize, kada ne možete biti u direktnom kontaktu s građanima, televizija je još uvijek najjači medij. Zato bogatije stranke profitiraju.

NACIONAL: Ipak, mediji vas vole i prilično prate, očito im je atraktivan vaš aktivizam.

Da bismo mi došli u medije, moramo uložiti puno više truda i energije nego neke velike stranke. Mi moramo stalno osmišljavati akcije koje gađaju u srž problema i vizualno su atraktivne. Ne možemo kao Plenković ili Bernardić pozvati medije na presicu pa da svi dođu. Međutim, ono što je i dalje problematično jest da nas se na televizijska sučeljavanja ne zove, a zovu se stranke koje po anketama imaju manji postotak. Osim toga, na sučeljavanja se očito poziva po logici bombastičnosti i senzacionalizma, a ne ozbiljnosti. Još nisam čula ozbiljne debate o ključnim pitanjima za budućnost ovog društva. Koja će nam, na primjer, biti taktika u slučaju nove veće krize? Kako će opstati gospodarstvo uslijed globalne ekonomske krize koja je pred vratima? Hoćemo li opet štedjeti, ili investirati, kako bismo spriječili negativnu spiralu koja nam se dogodila u posljednjoj krizi?

NACIONAL: Prigovor novinarske struke jest da mediji nisu u programu nijedne političke stranke ni koalicije, iako je situacija gora nego devedesetih.

Mi imamo u svom programu posebno poglavlje „Medijska politika“ u kojem je jedan od prioriteta depolitizacija i organizacija transformacije takozvanog javnog servisa, naravno uz promjenu Zakona o HRT-u, donesenog u vrijeme vlade Zorana Milanovića. On je stvorio preduvjete da se HRT ponovo pretvori u stranačko-državni medijski servis. Možda se zato i SDP nije previše bunio zbog situacije na HRT-u posljednjih pet godina, jer mislim da oni očekuju da će ga zloupotrebljavati na isti način. Odnosno, dio njiwh sigurno računa da će, kao što sada servisira HDZ, tako servisirati i SDP ako osvoji vlast. Spomenuli smo i lokalne medije i medije zajednice koji u Hrvatskoj praktički ne postoje, odnosno ovise o lokalnim šerifima koji ih financiraju. Svjesni smo i problema nezavisnih medija, brojnih tužbi kojima ih se nastoji uništiti te činjenice nepostojećeg sustava nezavisnog financiranja koji neće kontrolirati vlast i koji bi omogućio njihov opstanak.

 

Komentiraj