Intervju s dr. Matijom Gikićem: STOMATOLOG S VIZIJOM

Kvaliteta života sve nam je važnija, oko nje se razvijaju čitave industrije. Može li stomatologija povećati kvalitetu života i kako, koliko je važno cjeloživotno učenje te koji su stomatološki zahvati najtraženiji razgovarali smo sa stomatologom, dr. Matijom Gikićem, koji dolazi iz ugledne stomatološke obitelji. Iza njega je 8000 operacija i 27000 pacijenata, a smatra da je jako važno da vas u poslu vodi strast i entuzijazam prema onome što radite.

Dolazite iz poznate stomatološke obitelji, koliko je to utjecalo na vaš odabir profesije?

Svakako je imalo veliki utjecaj, jer sam često s ocem Dankom razgovarao o stomatologiji, njome sam bio okružen od malih nogu. Oduvijek sam se želio baviti nekim plemenitim zanimanjem i pomagati ljudima, tu kombinaciju sam pronašao u stomatologiji. Puno mi znači očeva podrška i njegov uspjeh me inspirirao. Rekli ste nam da vam je stručno usavršavanje iznimno važno, gdje ste se školovali? Sudjelovao sam na mnogim međunarodnim strukovnim edukacijama u Japanu, Portugalu, New Yorku, Njemačkoj, Italiji, Austriji i Španjolskoj, s područja oralne kirurgije, dentalne implantologije i ortodoncije. Završio sam i edukaciju Face – Advanced Orthodontics International Postgraduate course. Uskoro privodim kraju trogodišnji poslijediplomski specijalistički studij na prestižnom austrijskom fakultetu medicine i stomatologije, DPU (Danube Private University), čija je diploma priznata u cijelom svijetu. Završio sam i specijalizaciju te poslijediplomski specijalistički studij u Zagrebu iz oralne kirurgije koja je u fokusu mog interesa. Do sada sam na raznim edukacijama proveo 113.880 sati, a mislim nastaviti i dalje jer je stomatologija područje koje se jako brzo razvija. Važno mi je pratiti trendove i pacijentima ponuditi najsuvremenija rješenja na ovom području.

Navodite da vaši pacijenti za 24 sata mogu dobiti nove zube. Možete li nam opisati sam postupak ugradnje implantata?

Postupak se sastoji od dva dijela, odnosno dvije faze. Prva faza uključuje operaciju i privremeni rad, a druga faza definitivni rad – nakon šest mjeseci. Na početku se radi CBCT dijagnostika uz plan terapije te dogovara termin operacije. Na dan zahvata, u jutarnjim satima se radi kirurški dio – ugradnja implantata, a operacija traje 3 – 4 sata. Poslijepodne se kroz dvije protetske faze definiraju svi važni parametri za izradu privremenog fiksnog mosta, koji se pacijentu sljedećeg dana stavlja na prethodno postavljene implantate. Slijede kontrolni pregledi nakon mjesec dana i nakon tri mjeseca, a nakon šest mjeseci izvodi se definitivni rad. Tijekom tih šest mjeseci pacijent cijelo vrijeme nosi privremeni rad, odnosno fiksni most, koji je stabilan i ne postoji opasnost od ispadanja. Šest mjeseci nakon prve operacije uzimamo otiske i radi se estetska proba zuba,  a 5 do 7 dana kasnije pacijent dolazi na ugradnju definitivnog rada.

Često vam se obraćaju i pacijenti kojima nedostaje kost u usnoj šupljini. Zašto se to događa i kako vi rješavate taj problem?

Dugogodišnje nošenje mobilne proteze, upalna stanja ili višegodišnji nedostatak zuba i njegova korijena u gornjoj čeljusti uzrokuju atrofiju, zbog čega se kost s vremenom povlači. Natom mjestu nema mogućnosti ugradnje implantata standardne dužine i tada se provodi zahvat ugradnje implantata i totalne rekonstrukcije čeljusti, koji omogućuje bezubim pacijentima novi osmijeh u jednom posjetu. Zahvati se izvode pod lokalnom anestezijom ili se, u slučaju težih operacija, pacijent podvrgava svjesnoj sedaciji. Zbog nedostatka kosti u gornjoj čeljusti u jagodičnu kost se ugrađuju zigomatični implantati. Rad na ovim zahvatima, koji se smatraju najtežim u dentalnoj medicini, naša su svakodnevna praksa. Zigomatične implantate moguće je ugraditi kada nedostaje kost na jednom mjestu u gornjoj čeljusti (1 implantat), na dva mjesta (2 implantata) i na tri mjesta (3 implantata). Postoji rješenje i kad kost u potpunosti atrofira – ugrađuju se četiri zigomatična implantata.

Koje su kvalitete važne za dobrog stomatologa?

Prije svega treba imati osjećaj za pacijente i razvijenu empatiju. Jako mi je važno da moji pacijenti ne osjećaju bol prilikom zahvata i da se dobro osjećaju u ordinaciji. Pritom uvijek valja istaknuti stručne kompetencije, iskustvo, finu motoriku ruku i entuzijazam prema onome što se radi.

Komentiraj

Source:PROMO