Internetski programi učenja plesa postali popularniji tijekom lockdowna

Unsplash/Ahmad Odeh

Ples je uvijek zdrava aktivnost i dobrodošla zabava. Plesom se oslobađaju pozitivne emocije. Vježbanjem, usvajanjem i pamćenjem koraka potiče se aktivnost svih dijelova tijela i mozga.

“Kada plešemo kao da se prebacujemo u drugačije okruženje. Možemo se opustiti u glazbi. Usredotočujemo se na pokret što potiče maštu i kreativnost”, rekla je profesorica Michela Vecchi. Gledanje plesača ili baletana također djeluje opuštajuće. Ples ima cilj da se osjećamo bolje i sretnije, što utječe i na posao. Ples se često preporučuje kao zdrava aktivnost za starije osobe.

Za vrijeme najveće krize pandemije koronavirusa i lockdowna mnogo se govorilo o odgodama  koncerata, raznih malih glazbenih nastupa, baletni i plesni umjetnici su morali prekinuti svoje programe i privremeno zaustaviti nastupe. Tada su u Engleskoj velike plesne organizacije održale mirne javne prosvjede. Mnogi baletni prvaci i ansambli kazališta su o svojim aktivnostima izvještavali putem društvenih mreža, a nedugo nakon toga su svoje odgođene predstave predstavili na digitalnim platformama.

Dobra strana ovih odluka je bila to što su internetski program učenja plesa i razni plesni video uraci postali popularniji, što je mnogima pomoglo u održavanju dobre forme i duševnog zdravlja u teškim vremenima. Na taj način nađena je i zamjena za plesanje na koncertima. Ističe se kako su se prije za internetske tečajeve odlučivale samo sramežljive i pomalo nespretne osobe.

Baletne i plesne predstave se sada u većini zemalja mogu održavati, a već ranije je dozvoljeno okupljanje umjetnika i vježbanje. Međunarodni dan plesa se obilježava svake godine 29. travnja i bit će zanimljivo vidjeti programe i inicijative, koji će biti predstavljeni.

Komentiraj