INTERLIBER Predstavljanje knjige Željke Horvat Čeč i Gorana Gerovca

Tomislav Miletic/PIXSELL

Pozivamo Vas da na sajmu kjige Interliber prisustvujete predstavljanju novih knjiga Željke Horvat Čeč i Gorana Gerovca.

Druženje s popularnim autorima će se održati u petak 11. studenoga u 18 sati na štandu V.B.Z.-a u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma.

Željka Horvat Čeč – ‘4 brave’

(Crtice sa sela, bez svinje)

Naslov knjige 4 brave vrlo precizno naznačuje o čemu se u knjizi radi. Iza 4 brave mora da je dobro zaključana neka trauma. Broj 4 iz naslova sugerira da se radi o najtežoj vrsti traume, jer je iz djetinjstva, iz doba kada se brojevi još pišu znamenkama.

4 brave donose priču djevojčice, infantilne pripovjedačice kojoj se u pisanju još miješaju standard i dijalekt, čija je sintaksa jednostavna…, o njezinu odrastanju i školovanju od prvoga do šestoga razreda, u međimurskom selu, u razdoblju 1991–96. Njezina ‘krivnja’ je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista, baš kao i dobar dio Hrvata prije toga doba presvlačenja uvjerenja i nove gorljivosti.

Knjiga sadrži nešto dirljivog i prijetećeg dokumentarnog materijala, školskih sastavaka, izrezaka iz novina, ‘pisama smrti’, koji pokazuje stanje ugroženosti i praksu ugrožavanja.

naslovnica_4-brave

Goran Gerovac – ‘Sjever je mjesto tame’

Goran Gerovac napisao je postapokaliptični roman u kojem glavni protagonist nakon nuklearnog uništenja luta razvalinama gradova i pokušava dočekati sutrašnji dan. Bauljajući među ruševinama, prisjeća se bivšeg života i ‘analizira’ ludilo svijeta koji se samouništio. Pritom nema nikakvih obzira ni prema kome, gotovo je sam na svijetu i može reći što god hoće, nema prema kome biti politički korektan, a očaj i vlastito ‘ludilo’, koji samo rastu dok luta od jednog srušenog zida do drugog, od jedne hrpe leševa do druge, dodatan su poticaj da bezobzirno secira svoj umrli svijet. Ne ostaje dužan nikome, a ne štedi ni sebe.

Često lucidan, ali i brutalan i blasfemičan, Gerovčev junak iscrtava kataklizmičke krajobraze koji su nam strašni baš zato što nam se na neki način čine bliski, bliži i realniji nego ikad prije.

naslovnica_sjever-je-mjesto-tame

Komentiraj