Inspektor Maska na besplatnoj projekciji u Parku Stara Trešnjevka

Dani hrvatskog filma, festival aktualnih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih uradaka svih rodova, nastavlja i u nedjelju s filmovima u konkurenciji, a kao najatraktivniji današnji program najavljuje se projekcija iz animirane serije “Inspektor Maska” skupine autora proslavljene Zagrebačke škole crtanog filma.

Sedam filmova iz tog klasičnog animiranog serijala prikazat će se u 21,30 sati u Parku Stara Trešnjevka, besplatno za sve posjetitelje, najavljeno je

Neki će se podsjetiti, a oni mlađi upoznati s detektivom sklonom presvlačenju u najrazličitije likove i predmete, uz “briljantne dedukcije, gegove i poigravanje reduciranom animacijom u kriminalističkom žanru”.

Kako se dodaje, riječ je o serijalu maštovitih, dinamičnih, iznimno duhovitih, efektno pomaknutih, apsurdom i groteskom intenzivno prožetih, pop-artom i elementima psihodelije znatno obilježenih te sjajno animiranih humorističnih krimi-priča.

Filmove su realizirali Zlatko Grgić, Borivoj Dovniković, Boris Kolar, Dragutin Vunak, Nikola Kostelac, Milan Blažeković, Zdenko Gašparović, Vjekoslav Kostanjšek, Vladimir Tadej i Vatroslav Mimica, uz glazbu Miljenka Prohaske, Stipice Kalogjere, Davora Kajfeša i Aleksandra Bubanovića te scenografije Ice Voljevice, Pavla Štaltera i Mladena Pejakovića.

“Bogatstvo detalja, iskričav duh, impresivna vizualnost, konstantna (auto)ironija i dinamizam vrline su koje ‘crtiće’ o inspektoru Maski čine ne samo suvremenima, odnosno svevremenima, nego i podjednako zanimljivima i zabavnima svim generacijama gledatelja”, ističe se.

Nedjeljni program 28. Dana hrvatskog filma u Kinu Tuškanac otvaraju od 15 sati projekcije Natjecateljskog programa koje donose većinom eksperimentalne filmove i videospotove, te nekoliko dokumentaraca.

Termin od 17 sati predstavlja dva filma – “Kartoline” grupe autora, što je serija turističkih minijatura specifičnog humorno-namjenskog senzibiliteta, te “Polarni san” Đure Gavrana, kronika osvajanja Južnoga pola praćena solilokvijem protagonista Davora Rostuhara, a ona od 19 sati dokumentarce različite tematike. Posljednje projekcije očekuju se od 23 sata, kada se prikazuje blok posebnih filmskih senzibiliteta “Izvan okvira”.

Večernji program Pod zvijezdama na platou iznad Kina Tuškanac otvorit će Krešo Golik koji je u kratkom dokumentarnom filmu “Koliko to vrijedi” dao svojevrsni muški pandan svome remek-djelu “Od 3 do 22”.

Predstavljanje knjige posvećene Branku Belanu

U Maloj dvorani Kina Tuškanac u nedjelju će se predstaviti knjiga “Branko Belan – zaboravljeni klasik” Nenada Polimca i Željka Ivanjeka, posvećena tom za povijest hrvatskog filma važnog filmskog redatelja, književnika, publiciste, filmskog kritičara i profesora na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je utemeljio studij montaže.

Prvi put u toj se knjizi Belana predstavlja u cijelosti – kao filmskoga kritičara tijekom 1970-ih i 1980-ih,  kao redatelja niza kratkih dokumentaraca te kao prozaika čije romane i pripovijetke poput “Kutije od ebanovine” i “Kadence” tek očekuje nova i temeljita valorizacija.

Predstavlja ga i kao iznimno upućenog i pronicljivog filmskog teoretičara i esejista, pisca znanstvenofantastičnih priča, autora niza radio-igara i TV drama, književnoga prevoditelja i urednika utjecajnog tjednika Telegram.

Dani hrvatskog filma održavju se od 14. do 18. lipnja u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Natjecateljski ima 106 filmova, a festival donosi i popratni program obnovljene baštine “Retro“ s filmovima Glušćevića, Golika, Kostelca i Sudovića, sekciju “Izvan okvira“ s djelima atipičnog senzibiliteta koja izmiču srednjostrujaškom ukusu, radionice, okrugli stol, izložbu filmskih fotografija Marije Kohn te zabavni program u KC Mesnička.

Komentiraj