Inovacije su ključni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske

HGK

Održana je konferencija ‘Nacionalni inovacijski sustav za konkurentniju Hrvatsku’ u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Okupljanje stručnjaka je dio Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, kojeg Ministarstvo provodi u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Glavni cilj konferencije je bio “istaknuti važnost uspostave Nacionalnog inovacijskog sustava kroz inovacije kao pokretača rasta hrvatskog gospodarstva, pojasniti ulogu pametne specijalizacije u stvaranju novih poslovnih prilika te predstaviti planove i pravila za novo programsko razdoblje 2021.–2027. godine”.

Uspostava tematskih inovacijskih vijeća jedan je od ključnih koraka u izgradnji učinkovitog nacionalnog inovacijskog sustava i stvaranju poticajnijeg okruženja za inovacije. Ona umrežavaju poslovni sektor sa znanstveno-istraživačkom zajednicom i tijelima javne vlasti te potiču međusobnu razmjenu znanja i iskustava.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, u svom je uvodnom govoru naglasio kako Hrvatska ima svoju inovacijsku mrežu koja će omogućiti poduzetnicima da svoje ideje pretoče u komercijalne uspjehe.

“Sve naše inicijative idu prema stvaranju održivog inovacijskog eko-sustava pa tako i nedavno osnovana Radna skupina za unapređenje poslovanja, koja će poslužiti kao međuresorni akcelerator. Važno je da imamo dobru koordinaciju na svim razinama između svih dionika ovog procesa“, zaključio je ministar Horvat.

Ministar Darko Horvat

Uz njega, konferenciji su prisustvovali ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, državni tajnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antonić i Nataša Mikuš Žigman, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU, Ivan Barbarić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zvonimir Novak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Ana Odak te mnogi drugi.

U prvom dijelu konferencije pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU predstavila je planove i pravila za novo programsko razdoblje 2021.-2027., a direktor za inovacije i složene sustave Stephen Taylor iz talijanskog Ministarstva obrazovanja, sveučilišta i istraživanja održao je prezentaciju na temu ‘Inovacije kao pokretač rasta – uloga pametne specijalizacije u stvaranju novih poslovnih prilika’.

Također, prezentaciju je održao i savjetnik Uprave za istraživanje i razvoj u Europskoj investicijskoj banci, Jacques van der Meer pod nazivom ‘Jačanje nacionalnog inovacijskog kapaciteta i konkurentnosti na primjerima iz prakse’.

Državna tajnica Mikuš Žigman u svom je izlaganju prezentirala javne pozive Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta usmjerene ka istraživanju, inovacijama i razvoju. Istaknula je kako se jedino inovacijama “može doći do veće produktivnosti te napomenula kako je u skladu s time potrebno smanjiti razdvojenost poslovnog i istraživačkog sektora”.

U tijeku je zaprimanje projektnih prijedloga za inovacijske vaučere MSP-ova. U pripremi su i pozivi za inovacije u područjima Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje 2016.2020., čija se objava očekuje u ožujku 2019. Zatim, Poziv Integrator, koji financira inovacije konzorcija MSP-ova kao i faza II IRI natječaja.

“Preporuka je Europske komisije da se fokusiramo na najveći potencijal iz područja Strategije i ostvarimo najbolji mogući učinak“, rekla je Mikuš Žigman.

U sklopu konferencije održana je i zanimljiva panel rasprava na temu ‘Poticanje inovacija kroz suradnju poslovne i znanstveno-istraživačke zajednice’, a na kojoj su sudjelovali predsjednici svih pet Tematskih inovacijskih vijeća:

  • prof. dr. sc. Dragan Primorac (Tematskog inovacijsko vijeće za zdravlje i kvalitetu života),
  • dr. sc. Jasmina Ranilović (Tematsko inovacijsko vijeće za hranu i bioekonomiju),
  • Gordan Pešić (Tematsko inovacijsko vijeće za sigurnost),
  • dr. sc. Ernest Vlačić (Tematsko inovacijsko vijeće za energiju i održivi okoliš),
  • mr. sc. Mija Šipek (Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost)
  • te kao predstavnik znanstveno-istraživačke zajednice dr. sc. David Matthew Smith.

Komentiraj