Inicijativa ’67 je previše’ objavila koliko je novaca potrošila

Sindikalna referendumska inicijativa ’67 je previše’ objavila je u ponedjeljak kako je za aktivnosti, u kojima je skupila više od 600 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, potrošila 867 tisuća kuna, dok je od donatora dobila 1, 3 milijuna kuna.

Inicijativa je, prema zakonu, mogla potrošiti osam milijuna kuna, no potrošila je puno manje. Informacije o tome na što je trošila, kao i tko su joj bili donatori, može se vidjeti na internet stranicama Državnog izbornog povjerenstva, gdje su objavljena izvješća.

Glavninu donacija uplatili su sindikati: tri sindikalne središnjice koje su inicijativu organizirale (Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i SSSH) te brojni strukovni sindikati od šumarstva, željezničara, medicinskih sestara, do znanosti i visokog obrazovanja, cestarskog sindikata.

Maksimalno mogućih 200 tisuća kuna, inicijativi je donirala tvrtka Maxima iz Zagreba, koja joj je u dva navrata uplatila po sto tisuća kuna. Na popisu donatora samo je jedna građanka, koja je uplatila 200 kuna.

Troškovi, koji iznose 867 tisuća kuna, variraju – od osam kuna (različite bankarske usluge) do 199.500 kuna (oglasi, promocije). Po pedesetak tisuća kuna inicijativa je potrošila na tiskarske i grafičke usluge, zakupnine i najamnine prostora za svoje aktivnosti diljem Hrvatske, usluge agencija i slično.

Komentiraj