Infektolog: “Smrtnost djece s post-covid sindromom nije velika, ovo je bio težak slučaj”

Na klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u noći sa subote na nedjelju preminuo je 11-godišnji dječak. Bio je zaražen koronavirusom. To je ujedno u Hrvatskoj i prvi smrtni slučaj djeteta preminulog od postcovid sindroma, a takvih je slučajeva sve više.

“Nije točno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj”, kazao je za HRT-ov portal infektolog Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Dosad je Zarazna, kaže, imala ukupno 15 malih pacijenata. U ovom trenutku četvero djece je u Zaraznoj i liječi se od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u svibnju ove godine i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proljeće u Italiji te u Velikoj Britaniji i SAD-u.

“To je dijagnoza koja se traži pri primitku djeteta i primjenjuju se dijagnostički kriteriji CDC-a i WHO-a. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da je završilo sa smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana”, rekao je.

Povećani broj malih pacijenata bilježi se od jeseni, pa tako i povećani broj MIS-c-a, i to počevši od listopada. Ovo dijete je, zaključuje infektolog, od početka imalo tešku kliničku sliku.

Ravnatelj Klaićeve o smrti 11-godišnjaka: “Zaprimljen je s uobičajenim simptomima, ali došlo je do rijetke i teške komplikacije”

Komentiraj