Ravnatelj Klaićeve o smrti 11-godišnjaka: “Zaprimljen je s uobičajenim simptomima, ali došlo je do rijetke i teške komplikacije”

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti u noći sa subote na nedjelju preminuo je 11-godišnji dječak, dosad najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić kazao je da je dječak u bolnicu zaprimljen s uobičajenim simptomima, ali je došlo do rijetke, ali vrlo teške komplikacije.

“Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na bubrežnu insufijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja”, objasnio je Roić za dnevnik.hr.

Dječaka su hitno operirali, no došlo je do komplikacije – zastoja rada srca. “Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog COVID-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja”, dodao je Roić i naveo da je dijete premješteno u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je dan kasnije i preminulo.

U bolnicu je zaprimljen s uobičajenim simptomima koronavirusa kod djece. No, dodaje Roić, laboratorijske su pretrage ukazale na puno teži problem – došo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije. Kod dječaka, zaključuje, nisu zabilježe nikakve druge bolesti niti medicinska pozadina koja je mogla dovesti do ovakvih posljedica.

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je očitovanje od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti.

U Zagrebu preminuo jedanaestogodišnji dječak. Imao je koronavirus, došlo je do rijetke komplikacije

Komentiraj