INDIVIDUALNO Indeks tjelesne mase nije uvijek pokazatelj zdravstvenog stanja osobe

Sanjin Strukic/PIXSELL

Povećan indeks tjelesne mase (ITM) kao pokazatelj ‘kilaže’ opasne po zdravlje ne mora nužno odražavati zdravstveno stanje osobe koja, unatoč tomu, može biti dobroga zdravlja i ne bi se smio uzimati kao jedini faktor za određivanje općeg zdravstvenog stanja i rizika, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje kanadskih znanstvenika.

Oni ne negiraju da povećan ITM povećava i opasnost od zdravstvenih tegoba poput srčanih bolesti, dijabetesa i srčanog ili moždanog udara, no upozoravaju na manjkavost ovog paramentra. Naime, uz njegovu se pomoć ne može precizno ustanoviti omjer tjelesne masti, mišića i gustoće kostiju u organizmu pojedinca.

Istraživanjem su ustanovili da i među vitkim osobama s normalnim ITM-om ima onih s viškom tjelesnih masti u organizmu te da pojedinci, koji po ovom pokazatelju spadaju u skupinu osoba s prekomjernom težinom, jednostavno imaju puno mišićnog tkiva, poput igrača ragbija.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine, utemeljena je na analizi indeksa tjelesne mase 50 000 muškaraca i žena. U istraživanju se kod volontera testirala i gustoća kostiju, a tom se pretragom može procijeniti i tjelesna masnoća.

Istraživanje je pokazalo i da kod osoba s najnižim indeksom tjelesne mase često postoji veći rizik od preuranjene srmti, nego kod pojedinaca s prosječnim ITM-om, vjerojatno zbog pothranjenosti. ITM ne pokazuje skrivenu tjelesnu masnoću, a i osobe s povećanim masnoćama u rizičnoj su skupini za preuranjenu smrt bez obzira na ITM.

“Čini se da se svi rezultati i zdravstvene prognoze u ovom slučaju temelje na ITM-u, no posrijedi je puno kompleksnija priča koja je jako pojednostavljena”, smatra dr. William Leslie s kanadskog Sveučilišta Manitobe.

Podsjetio je da je ranije provedena studija pokazala da je gotovo polovina ljudi kojima je na temelju ITM-a dijagnosticirana pretilost, zapravo bila dobrog zdravlja.

Ne treba zaboraviti ni da je visok ITM jedan od najvećih rizičnih faktora za razvoj dijabetesa tipa 2. No druga studija objavljena u Annals of Internal Medicine upućuje na to da rizik postoji i kod vitkih osoba koje se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću.

Dr. Dympna Gallagher, voditeljica laboratorija u Medicinskom centru američkog Sveučilišta Columbia preporučuje: “Kontrolirajte obujam struka, čak i ako vam je ITM normalan. Abdominalna masnoća i oblik tijela poput jabuke predstavljaju veću opasnost za zdravlje od masnih naslaga na bokovima. Muškarci su u većoj opasnosti od razvoja zdravstvenih tegoba ako im je obujam struka veći od 100 cm, a žene ukoliko im je obujam struka veći od 90 cm.”

Komentiraj