Sanjin Strukic/PIXSELL

INDIVIDUALNO Indeks tjelesne mase nije uvijek pokazatelj zdravstvenog stanja osobe

Povećan indeks tjelesne mase (ITM) kao pokazatelj ‘kilaže’ opasne po zdravlje ne mora nužno odražavati zdravstveno stanje osobe koja, unatoč tomu, može biti dobroga zdravlja i ne bi se smio uzimati kao jedini faktor za određivanje općeg zdravstvenog stanja i rizika, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje kanadskih znanstvenika.

Oni ne negiraju da povećan ITM povećava i opasnost od zdravstvenih tegoba poput srčanih bolesti, dijabetesa i srčanog ili moždanog udara, no upozoravaju na manjkavost ovog paramentra. Naime, uz njegovu se pomoć ne može precizno ustanoviti omjer tjelesne masti, mišića i gustoće kostiju u organizmu pojedinca.

Istraživanjem su ustanovili da i među vitkim osobama s normalnim ITM-om ima onih s viškom tjelesnih masti u organizmu te da pojedinci, koji po ovom pokazatelju spadaju u skupinu osoba s prekomjernom težinom, jednostavno imaju puno mišićnog tkiva, poput igrača ragbija.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine, utemeljena je na analizi indeksa tjelesne mase 50 000 muškaraca i žena. U istraživanju se kod volontera testirala i gustoća kostiju, a tom se pretragom može procijeniti i tjelesna masnoća.

Istraživanje je pokazalo i da kod osoba s najnižim indeksom tjelesne mase često postoji veći rizik od preuranjene srmti, nego kod pojedinaca s prosječnim ITM-om, vjerojatno zbog pothranjenosti. ITM ne pokazuje skrivenu tjelesnu masnoću, a i osobe s povećanim masnoćama u rizičnoj su skupini za preuranjenu smrt bez obzira na ITM.

“Čini se da se svi rezultati i zdravstvene prognoze u ovom slučaju temelje na ITM-u, no posrijedi je puno kompleksnija priča koja je jako pojednostavljena”, smatra dr. William Leslie s kanadskog Sveučilišta Manitobe.

Podsjetio je da je ranije provedena studija pokazala da je gotovo polovina ljudi kojima je na temelju ITM-a dijagnosticirana pretilost, zapravo bila dobrog zdravlja.

Ne treba zaboraviti ni da je visok ITM jedan od najvećih rizičnih faktora za razvoj dijabetesa tipa 2. No druga studija objavljena u Annals of Internal Medicine upućuje na to da rizik postoji i kod vitkih osoba koje se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću.

Dr. Dympna Gallagher, voditeljica laboratorija u Medicinskom centru američkog Sveučilišta Columbia preporučuje: “Kontrolirajte obujam struka, čak i ako vam je ITM normalan. Abdominalna masnoća i oblik tijela poput jabuke predstavljaju veću opasnost za zdravlje od masnih naslaga na bokovima. Muškarci su u većoj opasnosti od razvoja zdravstvenih tegoba ako im je obujam struka veći od 100 cm, a žene ukoliko im je obujam struka veći od 90 cm.”

Komentiraj