OPREZNO S KISELINAMA Što je eksfolijacija i kako je provoditi, a da ne oštetimo kožu

Autor:

Rufus Stone / Alamy / Profimedia

Sve češće se u njezi kože koristi izraz eksfolijacija, a riječ je o uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, kako bismo lice pripremili za ostale korake beauty rutine, ali i potaknuli stvaranje novih stanica, odnosno regeneraciju kože.

Nakon eksfolijacije, koža puno bolje apsorbira aktivne sastojke iz kreme, seruma ili ulja te postaje mekša. Osim toga, pilingom uklanjamo i mikroorganizme i nečistoće koje zatvaraju pore i dovode do upala, akni.

Piling je ujedno i dobar način održavanja mladolikog izgleda jer kožu čini blistavom i svježom.

Vrlo je bitno znati mjeru kada je riječ o eksfolijaciji te izabrati eksfolijant koji najbolje odgovara tipu kože.

S obzirom na sredstvo koje koristimo za uklanjanje mrtvih stanica s kože (eksfolijanti), razlikujemo dvije vrste pilinga.

Mehanički piling

To je piling koji možete napraviti i kod kuće koristeći šećer, kukuruznu krupicu, ostatke od kave (soc, toz). Što su čestice sitnije, to je bolje jer će manje grebati kožu.

Kemijski piling

Kemijski piling sadrži kiseline koje potiču ljuštenje kože, zaglađuju e, pojačavaju tonus, ujednačavaju ten i čine je blistavom.

Kemijski pilinzi koriste alfa hidroksi kiseline (AHA) ili beta hidroksi kiseline (BHA). AHA kiseline otapaju se u vodi, a BHA u uljima. AHA kiselina koristi se za površinsku eksfolijaciju, rješavaju probleme s pigmentacijom i mrljama te ožiljcima od akni. Ujednačuju ten i čine kožu blistavom. Najčešće AHA kiseline su glikolna i mliječna.

BHA ulazi dublje u kožu i jača je od AHA kiseline. Sanira probleme vezane uz masnoću kože, nečist ten, akne, bore i crvenilo. BHA je salicilna kiselina.

Većina dermatologa preferira kemijske pilinge jer, za razliku od mehaničkih, ne mogu na koži prouzročiti  ogrebotine.

Kako znati jesmo li pretjerali s eksfolijacijom?

Vrlo jednostavno. Ako koža peče, peruta se, suha je, zategnuta ili crvena vrlo vjerojatno prečesto provodite eksfolijaciju i/ili koristite prejaka sredstva za nju.

Kako sigurno koristiti kemijski piling?

Prije, no što se odlučite na ovaj korak, isprobajte kiselinu na malenom komadiću kože, iza uha ili na vratu, da vidite kao reagira na nju. Ako je reakcija umjerena – koža lagano pecka i pojavljuje se crvenilo, kiselinu možete koristiti. Ako je reakcija preburna – koža se ljušti i jako peče, ta je kiselina prejaka za vašu kožu.

Ne koristite kemijski piling na oštećenoj koži, ako imate herpes na licu ili neki drugi upalni proces ili vam je koža vrlo osjetljiva.

Ljudi s osjetljivom kožom (onom koja je sklona crvenilu i svrbi) trebali bi u potpunosti izbjeći piling. Umjesto njega jednom tjedno koristite emulziju za čišćenje lica s niskim postotkom glikolne kiseline

Ako koristite kemijski piling, nanosite ga na kožu jednom tjedno te uvijek nakon eksfolijacije lice namažite hranjivom kremom sa zaštitnim faktorom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.