Indikativno? Inflacija u Njemačkoj zamjetno posustala u ožujku

Inflacija u Njemačkoj osjetno je posustala u ožujku, pokazale su u četvrtak preliminarne procjene statističkog ureda, odražavajući znatno blaži rast cijena energije u usporedbi s visokom razinom na početku lanjskog proljeća.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u ožujku za 7,4 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda.

Godišnja inflacija tako je sada osjetno niža nego u siječnju i veljači, kada je dosezala 8,7 posto, navode u Destatisu.

U odnosu na veljaču cijene su bile više za 0,8 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, što pokazuje stabilan tempo rasta na mjesečnoj razini.

U Destatisu procjenjuju da je u ožujku značajno na godišnjoj razini posustao rast cijena energenata i motornih goriva pa će kućanstva za njih trebati izdvojiti 3,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu kada su cijene snažno poskočile nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

U veljači cijene energije bile su više za 19,1 posto, a u siječnju za 23,1 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

Uz visoku poredbenu osnovicu u ožujku 2022. godine statističari znatno blaže poskupljenje objašnjavaju i državnim mjerama pomoći kućanstvima i tvrtkama.

Za hranu statističari procjenjuju da je poskupjela za 22,3 posto u odnosu na lanjski ožujak, nešto snažnije nego u veljači.

Za robu procjenjuju da je na godišnjoj razini poskupjela 9,8 posto, nakon 12,4-postotnog poskupljenja u veljači.

Uslugama je, prema prvim procjenama, cijena porasla 4,8 posto, gotovo kao i u drugom ovogodišnjem mjesecu.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u ožujku od 7,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, osjetno slabiji nego u veljači kada je dosezao 9,3 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su prema HICP-u u ožujku porasle za 1,1 posto, gotovo kao i u mjesecu ranije, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner