Indija traži povlačenje 41 kanadskog diplomata

Autor:

epa10883115 People burn an Indian flag during a protest the killing of Hardeep Singh Nijjar, a Sikh leader who was shot and killed earlier this year, at the Consulate General of India in Vancouver, British Columbia, Canada, on 25 September 2023. Earlier this week Canadian Prime Minister Justin Trudeau accused agents of the government of India of carrying out the killing of Nijjar in June, an accusation that has raised diplomatic tensions between the two countries.  EPA/ETHAN CAIRNS

EPA/ETHAN CAIRNS

Indija je rekla Kanadi da do 10. listopada iz Indije mora povući 41 diplomata, objavio je u utorak Financial Times.

Odnosi između Indije i Kanade ozbiljno su narušeni nakon što su kanadske vlasti rekle da imaju vjerodostojne informacije o upletenosti New Delhija u ubojstvo separatističkog vođe Sikha i kanadskog državljanina Hardeeba Singha Nijjara (45), koje se dogodilo u lipnju u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, a kojeg je Indija označila “teroristom”.

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u rujnu je, kao odgovor na protjerivanje visokog dužnosnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz zemlje protjerala jednog kanadskog diplomata, a također je prekinula izdavanje viza Kanađanima.

Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s indijskim zahtjevom, objavio je da je Indija zaprijetila da će ukinuti diplomatski imunitet onim diplomatima kojima je rečeno da odu, a koji su ostali nakon 10. listopada.

Kanada u Indiji ima 62 diplomata, a Indija je rekla da bi se ukupan broj trebao smanjiti za 41, pišu novine.

Indijsko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova nisu trenutno odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je ranije da postoji “klima nasilja” i “atmosfera zastrašivanja” protiv indijskih diplomata u Kanadi.

New Delhi je dugo nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sikha u Kanadi.

Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan Punjaba. Oko 770 tisuća ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikhizam kao svoju religiju.

OZNAKE: Kanada, Indija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.