Index objavio uznemirujuće fotografije iz bolnice u Gornjoj Bistri

Luka Stanzl/PIXSELL

Portal Index u četvrtak je objavio uznemirujuće fotografije iz specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. U toj se bolnici trajno liječi 107 djece koja boluju od neizlječivih bolesti ili bolesti kojima je dugotrajan tijek liječenja, a 70 posto njih nema roditeljsku skrb. U bolnici je zaposleno 107 djelatnika.

“Fotografije iz bolnice pokazuju da su djeca koja se ondje liječe zapuštena, da su im pelene pune fekalija, da leže na potrganim madracima, često pomokrenim. Na fotografijama se vidi i kako po rukama i licu djeca imaju osušene fekalije”, objavio je index.

Fotografije su snimljene tijekom 2017., do rujna 2018. godine. “Postoje tri mjesta gdje je označeno da se djeca ne smiju snimati. A gle, kad radite njegu, ovo možete svako jutro snimiti. Maloprije nego ste prošli tamo, dijete je imalo stolicu i bilo je prljavo i smrdjelo je dok se nije presvuklo. Djeca ne kontroliraju stolicu. Netko s lošom namjerom može ovo snimiti i napraviti definitivno”, kazao je za Index pomoćnik za sestrinstvo Željko Babić.

Uoči današnje sjednice Vlade fotografije iz Gornje Bistre komentirao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Tvrdi da je stanje u toj bolnici “izrazito popravljeno zadnjih godina” i sada je medicinska skrb na zavidnoj razini s obzirom na uvjete u dvorcu, gdje se bolnica nalazi. Kaže da to zna jer je više puta bio u Bistri, zadnji puta prije desetak dana.

U planu je izgradnja nove bolnice, dodao je, a objavljene fotografije nije htio komentirati kratko rekavši da se kod svakog bolesnika može u određenom trenutku “naći nekakve stvari koje se mogu fotografirati”.

Komentiraj