Imunolog Trobonjača: “Rano je za popuštanje mjera, bojimo se virusnih mutacija”

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, rekao je u subotu, u Dnevniku HTV-a, da je prerano za popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa te da se moramo bojati ponovnog pokretanja školskog sustava.

Što se tiče virusnih mutacija, on se boji triju situacija: da mutacija ne stekne prednost u širenju, da ne bi izazvala težu bolest i povećavala smrtnost te da nove varijante ne bi izbjegavale imunosni odgovor, stvoren na prethodnu varijantu.

Sve tri varijante, kolokvijalno nazvane britanska, južnoafrička i brazilska, dijele jednu mutaciju za koju se pokazalo da virus njome stječe prednost u širenju, pojasnio je.

Postoje još dodatne dvije mutacije, jednu od kojih dijele južnoafrička i brazilska varijanta, za koju se pretpostavlja da bi mogla izbjegavati imunosni odgovor stvoren na izvornu, wuhansku varijantu virusa, rekao je Trobonjača.

Naveo je, da je prerano zaključiti, da imunost stvorena na prethodnu varijantu ne pokriva i mutante.

“Mislim da će nas naša imunost ipak barem donekle štititi protiv ovih mutanata”, rekao je Trobonjača. “To bi značilo da će pacijenti, koji se reinficiraju mutantom, preboljeti neku kraću, blažu bolest ili abortivni oblik bolesti”.

Dodao je da je proizvodnja cjepiva protiv mutanata jednostavan postupak, jer je tehnologija temeljena na pakiranju virusnog genoma u vektore nosače.

“Po toj logici, ako se pojavi virusna mutanta, onda će se protiv te virusne mutante napraviti onaj genetski odsječak koji kodira protein virusne mutante i upakirati u postojeće nosače”, rekao je.

Rano je za popuštanje mjera

Izjasnio se protiv popuštanja mjera.

“Mislim da je možda malo prerano, da se mjere počnu popuštati”, rekao je, dodavši da brojevi još nisu takvi da bi to omogućili.

“Mi se moramo bojati početka školske godine, odnosno ponovnog pokretanja školskog sustava, jer smo vidjeli da se upravo kroz taj školski sustav epidemija najviše rasplamsala negdje u desetom mjesecu. I dalje moramo biti oprezni, dok god se na neki način cijepljenjem ne postigne ona imunost koja bi štitila populaciju”, poručio je Trobonjača.

Komentirao je i probleme u vezi s dogovorenim isporukama cjepiva.

“To je nešto što nas izuzetno brine u ovom trenutku”, rekao je i dodao da bismo u ovom trenutku mogli bez problema cijepiti dva milijuna ljudi, što se tiče volje građana, ali da je problem u dostupnosti cjepiva.

Komentiraj