“Imali smo sastanak djevojačkog društva.” Nostalgična mediteranska priča hvarske umjetnice

Autor:

Privatna arhiva

“popodne sam peglala ljetne haljine”

“oslobođen je Split”

“donijeli su gramofon, malo smo plesali”

“nedjelja. obukla sam nove bijele cipele”

“otvorila sam oči malo poslije 7 sati”

U hvarskoj Galeriji Arsenal ovog je ljeta otvorena izložba ‘Hvar Art Update’ u organizaciji Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine u suradnji s tamošnjim umjetnicima.

Pažnju ljubitelja umjetnosti i svih onih koji su imali priliku vidjeti izložbu, privukla je zanimljiva instalacija pod nazivom Project Mar: kustoskim rječnikom, bio bi to projekt koji korespondira s prošlim i sadašnjim vremenom kroz dijalog dviju žena, no Project Mar umjetnice Maje Jelušić za svakog tko je ikada imao bilo kakve veze s Mediteranom, prije svega je mirisna, topla i nostalgična priča ispričana jezikom čiste ljubavi.

A ta je priča mogla biti ispripovijedana na bilo kojem sredozemnom otoku koji život znači. Ova Majina je baš sa same hvarske pjace.

“Kuća u kojoj ljeti živim i 23 godine vodim svoju Hvaroom galeriju neprestana je inspiracija u mom stvaralaštvu. Naime, kuća je spojena na zgradu Arsenala, odnosno na staro hvarsko kazalište i naši prozori gledaju na pjacu – najveći dalmatinski trg. Dugo vremena snimala sam prozorski dnevnik – odnosno vodila blog ‘Hvaroom window diary'”, ispričala je Maja Jelušić za nacional.hr.

I tako je sve počelo.

“Večeras smo šetali pod kišobranom”

“A kućni dnevnik, koji smatram pravim malim blagom i čuvam ga već dugo – dnevnik je bakine sestre i bio je inspiracija za Projekt Mar, odnosno posveta baki Maji Marji”, otkrila je hvarska umjetnica.

Pojedine dijelove rečenica iz dnevnika bake Maje Marje ispisivala je na drvenoj ploči obojanoj u bijelo.

Privatna arhiva

“Skup tih rečenica donosi tu neku atmosferu prošlih vremena i intime, ali opet kao da se možemo i poistovjetiti s njima u sadašnjosti”, kazala je autorica Projecta Mar koja je za svoju galeriju napravila i posebne razglednice s dijelovima bakina dnevnika. One su isto dio njezina najnovijeg umjetničkog projekta.

“One su na izložbi bile postavljene do velike slike Arsenala koji je kolažiran s rečenicama iz moje poezije”, opisala je umjetnica, uz pojašnjenje kako se radi o predstavljanju, odnosno dijalogu izabranih rečenica pisanih u razmaku od 80 godina u istom gradu istoj kući, u istoj sobi…na njezinu rodnom otoku.

Privatna arhiva

U katalogu izložbe hvarskih umjetnika stoji kako Project Mar Maje Jelušić slici Arsenala na kojoj su u formi kolaža dodani i iscječci iz njezine poezije, suprotstavlja kvadrate s ispisima iz starog kućnog dnevnika nastalog uoči Drugog svjetskog rata koji je pronašla u obiteljskoj kući (naslonjenoj na Arsenal).

Projekt predstavlja svojevrsni dijalog između prošlosti i sadašnjosti – poveznica je između dvije stanovnice iste kuće: dvije žene, dvije generacije, dvije sudbine, svaka sa svojim sličnostima i razlikama, zauvijek razdvojene u vremenu, ali neraskidivo povezane u prostoru.

“Ljude koji žive na istom prostoru često muče slični problemi i vesele iste stvari, a prednost umjetnika je da ono o čemu mi razmišljamo i ponekad govorimo, mogu izraziti na način da stvore rad, jedinstven i neponovljiv, umjetničko djelo. Na taj način pružaju nam mogućnost da osvijestimo neka naša slična preispitivanja, dvojbe i komentare, ili nam ‘samo’ daju priliku da uživamo u lijepom”, zaključuje viša kustosica Muzeja hvarske baštine Dejanira Burmas Domančić.

Hvarska izložba majstora nove skulpture

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.