Ilijaš: “Trebaju li udruge kreirati socijalnu politiku i zakone?”

Predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš izjavio je za RTL kako razumije bijes javnosti zbog smrti pretučene djevojčice, ali i ustvrdio da se odgovornost ne smije generalizirati.

“Ako gledate komentare da nas treba zatvoriti, ubiti, da smo uhljebi, da ne radimo dobar dio svog posla. Javljaju mi se socijalni radnici koje sugrađani prozivaju i govore zašto neke stvari ne rade ili nisu radili. Stvara se medijska slika da su socijalni radnici krivi za sve što događa u ovom sustavu”, kazao je Ilijaš. “Mogu razumjeti bijes javnosti, ali socijalni radnici rade odgovoran posao i sukladno zakonima i propisima. I oni sami vrlo jasno ukazuju da bi zakone trebalo mijenjati i raditi na drugačiji način”, kazao je Ilijaš.

Kazao je kako ga smeta da su “socijalni radnici stalno krivi” i da se tvrdi da je sustav socijalne skrbi zakazao. “Prošle godine imali smo 20 000 intervencija u odjelu obiteljsko-pravne zaštite, ali imamo bombastične naslove: socijalni radnici su krivi”.

“Tužan sam i ovaj tragičan događaj je strašan, ali mi poštujemo zakonske procedure, i nismo odgovorni za ishode onoga što roditelj u 22 sata radi. Odgovorni smo da li ćemo procijeniti i koristimo instrumente, mi koristimo one koji su propisani zakonom”, kazao je Ilijaš dodajući da o konkretnom slučaju ne mogu govoriti dok se ne obavi stručni nadzor. “Kolegici je u petak potvrđen Covid te kad ona izađe znat ćemo detalje”, kazao je.

“Znate, majka je došla u Centar, to nije bila majka koja je bila nesuradljiva, ne govorimo o nesuradljivom roditelju, a imamo hrpu roditelja koji su nesuradljivi i onda moramo postupati da zaštitimo najbolje interese djeteta, ona je došla samoinicijativno…”, kazao je o tragičnom slučaju. “Moramo imati sve činjenice. Zamolio bih socijalne radnike da sutra dignu glavu i znam da će im biti teško doći na posao, ali mi radimo kvalitetan i odgovoran posao i ponavljam – na tri slučaja u ovih 10, 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira. Ali, sustav treba promjene”, kazao je Ilijaš, dodajući o udrugama koje kritiziraju sustav socijalne skrbi: “Pitajte se trebaju li one kreirati socijalnu politiku i zakone. To je kao da vas pitam hoćete li da vas operira liječnik ili netko priučen, i da zapravo govori da je liječnik pogriješio”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner