Idući tjedan idu dva pilot projekta javnih okupljanja: Poslovno-privatni domjenak i simulacija svadbe. Okupit će se osobe cijepljene s dvije doze

Žakline Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja na N1 Televiziji detaljnije je objasnila plan za pilot projekte zabava i vjenčanja koji bi trebali otvoriti put drugim javnim okupljanjima u Hrvatskoj.

Kako je već najavljeno prošli tjedan na konferenciji Nacionalnog stožera, planiraju se veliki projekti s javnim okupljanjima, a pilot projekti koji bi trebali pokazati može li se tako nešto uopće planirati i uz koje mjere, kreću uskoro, objasnila je Žakline Troskot.

Cijepljeni s dvije doze

“U suradnji sa Stožerom i HZJZ-om pokrećemo pilot projekte. Jedan kreće u četvrtak 13. svibnja. Radi se o poslovno-privatnom domjenku sa 80 do 100 uzvanika, i to cijepljenih sa dvije doze cjepiva unazad 14 dana. Na tom prvom domjenku će biti takva vrsta uzvanika koji će nakon sedam dana morati doći na HZJZ i testirati se da vidimo što se dogodilo po pitanju širenja pandemije, do čega ne bi trebalo doći jer se radi o cijepljenim osobama.

Drugi događaj je dva dana poslije, u subotu, simulacija svadbene svečanosti s više od 100 uzvanika. Sve će biti po uzoru na svadbu s večerom, glazbom uživo, plesom. Tu će biti tri vrste uzvanika – oni koji su preboljeli koronavirus unazad šest mjeseci, cijepljeni i oni koji imau negativan PCR test, ne stariji od 48 sati”, objasnila je Troskot.

Do 20. svibnja trebalo bi znati jesu li projekti uspjeli. “Radit će se i drugi pilot projekti, sami koncerti s većim brojem ljudi. Razgovara se o tome, nije još definirano, ali u planu je da se i to isproba. Te probe će se uzeti u obzir kod donošenja mjera i kako bismo mogli otvoriti, ući u neko staro normalno. Datumi nisu spominjani, ali pričalo se da je moguće od kraja svibnja, početka lipnja, razmatrati nove mjere ako sve dobro prođe”, rekla je.

To vjerojatno ne bi značilo potpuno popuštanje mjera za tu industriju, a održavanje ljetnih festivala na otvorenom vjerojatno će dijelom ovisiti o tome kako prođu ovi projekti.

Što se tiče svadbe, rekla je da se radi o simulaciji jer nisu uspjeli pronaći mladence u tako kratkom roku. “Ne možemo mi ni diktirati uzvanike na svadbi, a i sad strogo protokolom imamo određeno koji ljudi mogu biti pušteni”, rekla je Troskot.

Kazala je da su zadovoljni ovakvim razvojem događaja:

“Od zime smo napravili protokole da krenemo s pilot projektima kako bi došlo do otvaranja u petom, šestom mjesecu. Bili bismo sretniji da smo počeli ranije s tim, ali zadovoljni smo da ima sluha, da idemo korak naprijed, da ne bude kao prošle godine da smo stalno zatvoreni. Odvijaju se već neka događanja sa skupinama ljudi, ali to je najčešće na otvorenom. Mi težimo tome da proradimo i u unutarnjim prostorima, želimo doći do te faze.”

Event industrija: “Najgore tek dolazi”

Na pitanje koliko je tvrtki iz te industrije zbog pandemije zapalo u probleme, rekla je:

“Imamo ugostitelje koji su skroz zatvorili, oko tisuću zasad. Bojimo se onoga što dolazi, radi se o puno zombi firmi koje žive na aparatima države. Tek kad se to isključi, vidjet ćemo tko će biti u mogućnosti pokrenuti ponovno poslovanje. Najesen nas čeka prava slika.”

“Event industrija, catering, koncerti, festivali, ne rade već osam mjeseci uopće, sigurno su najviše pogođeni, ali nije bolje ni kolegama koji nemaju terasu u ugostiteljskim objektima. Tu će sad najsposobniji uspjeti prevadati, ali bit će teških trenutaka.”

Komentiraj